Benoemingen Chemelot Campus
ArrayDe aandeelhouders van Chemelot Campus BV hebben Bert Kip benoemd tot managing director Chemelot Campus B.V. en Boy Litjens tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. De Chemelot Campus B.V. moet binnen de context van Brainport 2020 uitvoering geven aan de verdere ontwikkeling van de Chemelot Campus.
Verheugd
De Chemelot Campus B.V. is de rechtspersoon die vorm geeft aan het Consortium Chemelot Campus. De initiatiefnemers van dit consortium, Provincie Limburg, Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ en DSM, zijn verheugd over de benoemingen van beide ‘in het werkveld’ toonaangevende personen.
Bert Kip
Bert Kip is op dit moment directeur DSM Resolve, een groep van 170 kenniswerkers op het gebied van analytische chemie, technische engineering en veiligheidsadvisering. Kip beschikt over een omvangrijk netwerk binnen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs (de Triple Helix). Binnen het bedrijfsleven heeft hij vele werkrelaties met zowel grote bedrijven als mkb’ers. In nauwe samenwerking met onder meer de initiatiefnemers van het consortium was hij de afgelopen jaren direct bij diverse projecten betrokken. Een voorbeeld is The Maastricht Forensic Institute B.V., een joint venture tussen DSM Resolve en Universiteit Maastricht, gericht op het doen van forensisch zaakonderzoek. Ook is hij, samen met Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ en Provincie Limburg, betrokken bij Enabling Technologies, het initiatief waarbij geavanceerde analytische faciliteiten worden gerealiseerd op de Chemelot Campus en de Maastricht Health Campus. Daarnaast is hij voorzitter van Executive Board van
COAST, een publiek-private samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs in de Analytische Wetenschappen. Deze ervaring en contacten zet hij nu in om de Chemelot Campus verder te ontwikkelen.
Boy Litjens
Boy Litjens heeft als bestuurder op diverse posities binnen SABIC een uitstekende reputatie opgebouwd in de opbouw en doorgroei van de Europese activiteiten van SABIC; laatstelijk als bestuursvoorzitter/CEO. Hij is nu nog nationaal en internationaal actief in onder andere de chemie en voor het economisch maatschappelijk belang van Nederland en Limburg. Hij is onder meer voorzitter van de RvC van Ontwikkelingsmaatschappij LIOF. Met zijn ervaring en achtergrond zal hij in de positie van voorzitter RvC Chemelot Campus een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de Chemelot-activiteiten, alsook Brainport 2020 kunnen geven.
Naast Litjens worden door de drie aandeelhouders van Chemelot Campus B.V., DSM, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg, nog drie commissarissen benoemd.
De benoeming van Kip gaat in per 1 september a.s. Tot die datum blijft Aad Brouwer, directeur Chemelot, in functie als ad interim managing director Chemelot Campus B.V. De benoeming van Boy Litjens is per 1 mei jl. ingegaan.
Kerntaken en primaire sectoren
De Chemelot Campus richt zich op vijf primaire sectoren: performance materials, biomedical materials, biotechnologie/biosynthese, biobased chemicals en materialen en R&D enabling technologies.
De Chemelot Campus B.V. heeft twee kerntaken, zoals vastgelegd in het Businessplan Chemelot Campus Consortium, namelijk:
· het omzetten van innovaties in concrete business opportunities (valorisatie) binnen de vijf genoemde primaire sectoren
· zorgdragen voor ondersteunende faciliteiten en shared services (‘passend’ vastgoed) voor de onderwijs en onderzoeksactiviteiten en de bedrijvigheid op de campus en de exploitatie van de gebouwen op Chemelot.
Accent op stimulering
Het accent ligt hierbij op stimulering van businessontwikkeling, hoogwaardig toegepast onderzoek, productontwikkeling en productie. Ook de vestiging van kennisinstellingen en onderwijsinstituten, met name de Universiteit Maastricht, RWTH Aken, Technische Universiteit Eindhoven, Zuyd Hogeschool, Arcus College en Leeuwenborgh, is belangrijk voor de ontwikkeling en valorisatie van kennis. Dit zal resulteren in nieuwe ondernemingen, nieuwe banen – zowel directe als indirecte werkgelegenheid – en afgestudeerden.
Aandeelhouders in de Chemelot Campus B.V. zijn de Provincie Limburg, Universiteit Maastricht en DSM; elk voor 33,3 procent.
Naast de Chemelot Campus omvat de samenwerking tussen Provincie Limburg, Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ en DSM ook de versterking van Sciences aan de Universiteit Maastricht en het programma Enabling Technologies (geavanceerde analytische faciliteiten). Beide vormen concrete verbindingen tussen de Chemelot Campus en de Maastricht Health Campus. Met Rabobank Westelijke Mijnstreek, LIOF, Particon, alsook Provincie Limburg en DSM is tot slot het voornemen een durfkapitaalfonds Chemelot Ventures te vormen. Over participatie in dit fonds lopen momenteel ook gesprekken met het Ministerie van EL&I.
Dit alles past in het kabinetsbeleid dat Zuidoost-Nederland moet omvormen tot Brainport 2020, een van de economische motoren van Nederland en nu al goed voor 55% van de patenten, 45% van de private R&D investeringen en 35% van de Nederlandse export. De Chemelot Campus is één van de zes campussen van nationaal belang.