Nieuwe aangrijpingspunten voor bescherming getransplanteerde nier

Array

Proteoglycanen (PG’s) spelen een belangrijke rol bij de weefselveranderingen na niertransplantatie. Het zijn veelbelovende targets voor interventies om chronische dysfunctie van de getranspanteerde nier te vertragen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Kiran Katta.

Niertransplantatie is de beste behandeling voor patienten met eindstadium nierfalen, zowel voor de kwaliteit van leven als de levensverwachting. Chronisch disfunctioneren van het transplantaat (CTD) is geassocieerd met achteruitgang van de nierfunctie in de tijd en is gerelateerd aan progressieve weefselveranderingen in de getransplanteerde nier. Proteoglycanen spelen een belangrijke rol bij processen zoals ontwikkeling, adhesie, migratie, groei, wondgenezing en weefselherstel, proliferatie en fibrose. Dit suggereert dat PG’s een aangrijpingpunt kunnen bieden voor gerichte interventie van de weefselveranderingen bij CTD. Daarom onderzocht Kirankumar Katta de rol van PG’s na niertransplantatie.

De promovendus stelt vast dat PG’s betrokken zijn bij de weefselveranderingen in CTD. Hierbij brengt hij de betrokkenheid van o.m. heparan sulfaat PG’s, heparine-achtige glycomimetica, syndecan-1 en gladde spiercellen nauwgezet in kaart. De inzichten dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe methoden om beschadiging van getransplanteerde nieren te vertragen.

Promotie: dhr. K.K. Katta, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Role of proteoglycans in renal chronic transplant dysfunction
Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. J.L. Hillebrands
Faculteit: Medische Wetenschappen

Kiran Katta (India, 1984) studeerde biotechnologie in India en moleculaire biologie in Zweden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen