Driehonderdste niertransplantatie bij kinderen

Array

De afdeling Kindernefrologie van het UMC St Radboud voerde onlangs de driehonderdste niertransplantatie uit. Een mijlpaal.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 25 kinderen een nieuwe nier. Daarvan doet het Radboud er gemiddeld tien, de rest gebeurt in Amsterdam en Rotterdam. Het Radboud is het grootste centrum van de drie, dat deze hoog complexe zorg uitvoert.

Lange wachttijd voor jonge kinderen
In totaal zijn in Nederland  in 35 jaar zo’n 800 niertransplantaties bij kinderen gedaan, waarvan dus driehonderd door het Radboud. De helft van de kinderen krijgt een nier van een levende donor, meestal een ouder, de andere helft zijn donaties van overledenen.

Omdat er maar weinig kinderdonornieren beschikbaar komen, moeten jonge kinderen lang wachten op een nieuwe nier. De afdeling Kindernefrologie is bezig met een programma om ook zeer jonge kinderen een volwassen donornier te kunnen geven.

Nieroverleving
De nieren van overledenen gaan korter mee dan nieren van levende donoren. Donornieren van levenden gaan gemiddeld ruim twintig jaar mee, die van overledenen vijftien jaar. Maar cijfers zeggen niet alles: de nier van de eerste niertransplantatie in 1977 functioneert na 35 jaar nog steeds!

bron: UMC st Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen