Maastrichtse wetenschappers in TV-programma Pavlov

Array

In de TV-uitzending van Pavlov (17 mei Ned 3 21.00 uur)  stond vegetarisme centraal. Presentator, schrijver en journalist Leon Verdonschot (sinds zijn tienerjaren vegetarier) ondergaat een aantal tests, uitgevoerd door UM-wetenschappers, om vanuit een wetenschappelijk perspectief meer te weten te komen over vegetarisme.

Hoe heeft vegetarisme zijn leven beïnvloed’ Is het gezonder dan vlees eten’ Zijn vegetariers empathischer dan vleeseters’ Om deze vragen te beantwoorden, hebben drie wetenschappers van de FPN-vakgroep Clinical Psychological Science (CPS) een functionele MRI-scan gemaakt van Leon’s hersenen, terwijl hij neutrale plaatjes, plaatjes van dierlijk leed en menselijk leed zag. De verwachting is dat Leon verhoogde empathie-hersenactiviteit vertoont bij het zien van plaatjes van dierlijk leed en dat dit eventueel verklaart waarom hij vegetarier is.

Uitzending 31 mei
Ook in de uitzending van 31 mei (tevens 21.00 uur, Ned.3) zijn UM-wetenschappers te zien. Cabaretier Joep van Deudekom staat in deze uitzending centraal. Wetenschap is een vaak terugkerend onderwerp in zijn optredens en programma’s. Joep werkt zich een paar keer per week in het zweet om in conditie te blijven, het juiste gewicht te behouden en zijn spieren niet te verliezen. Maar is het wel zo effectief wat hij allemaal doet’ Wat kan de wetenschap hem daarover vertellen’ Onderzoekers van de vakgroep Bewegingswetenschappen hebben een aantal tests gedaan gerelateerd aan beweging en gezondheid. Vanuit verschillende invalshoeken belichten ze hoe beweging bijdraagt aan gezond ouder worden.

bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen