Behandel scheenblessure met `shockwave’

Array

Sportartsen van het UMC Utrecht proberen een vernieuwende behandeling bij een hardnekkige scheenbeen-blessure. In zijn promotieonderzoek testte Maarten Moen een behandeling met shockwave. Geblesseerde sporters lijken hierdoor sneller te herstellen.

Het ‘mediaal tibiaal stress syndroom’ of ‘shin splints’ komt veel voor bij jonge mensen die veel sporten. Patienten hebben pijn aan de binnenzijde van het onderbeen bij inspanning en ze hebben drukpijn over de binnenkant van het scheenbeen. De blessure komt veel voor bij hardlopers en bij ‘sprongsporters’ zoals basketballers en volleyballers. Huisartsen en fysiotherapeuten herkennen de blessure vaak niet.

Shockwave-behandeling
Tot nu toe bestond voor dit probleem geen goede behandeling. Sportarts Maarten Moen van het UMC Utrecht probeerde bij 42 sporters een nieuwe behandeling. Hij combineerde een opbouwend loopschema met de zogenaamde shockwave-behandeling. Daarbij wordt de pijnlijke plek met luchtdrukstootjes behandeld waardoor het bot sneller herstelt. Patienten ondergingen vijf sessies van ongeveer tien minuten.

De shockwave-behandeling is afgeleid van het vergruizen van nierstenen. Het idee is dat weefselschade ontstaat, waardoor een helende reactie op gang komt. Dat kan wellicht een langdurige schadeproces een halt toeroepen. Het opbouwende loopschema betekent dat patienten alleen maar grotere afstanden mogen afleggen als ze een kortere afstand pijnvrij zijn.

Pijnvrij rennen
De shockwavebehandeling lijkt een positief effect te hebben. Atleten die alleen via een opbouwende loopschema trainden, waren na gemiddeld negentig dagen hersteld. Atleten die ook de shockwavebehandeling kregen, konden na zestig dagen weer pijnvrij rennen.

Het onderzoek was geen gerandomiseerd klinisch onderzoek waarbij de deelnemers willekeurig één van twee behandelingen toegewezen krijgen. Moen vergeleek patienten van het UMC Utrecht die de shockwavebehandeling kregen met patienten uit een ander ziekenhuis die alleen een opbouwend loopschema volgden. Naar aanleiding van Moens resultaten is het UMC Utrecht nu doende een groter onderzoek op te starten.

Sportarts Maarten Moen van het UMC Utrecht promoveert op 25 mei.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen