SGP: geen EU-subsidie embryonaal stamcelonderzoek

Array

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf roept minister Verhagen op zich te verzetten tegen Europese subsidies voor embryonaal stamcelonderzoek. Brussel dreigt in het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma ‘Horizon 2020’ weer geld uit te trekken voor embryonaal stamcelonderzoek. Het gaat om ethisch omstreden onderzoek dat in verschillende lidstaten, zoals Oostenrijk, zelfs verboden is. De SGP wil dat Brussel geen geld steekt in omstreden onderzoek. En al helemaal niet in embryonaal stamcelonderzoek.
De SGP heeft drie punten.
Subsidies stamcelonderzoek In de eerste plaats: de Europese subsidies voor omstreden onderzoek. We vinden met elkaar dat Nederland op de centen moet passen. Dat geldt zeker ook voor Europa en haar nieuwe onderzoeksprogramma Horizon 2020. Geld voor onderzoek en innovatie mag rollen, maar niet in de zakken van bedrijven en ambtenaren. Is de minister het met mij eens dat Brussel weg moet blijven van subsidiering van maatschappelijk en ethisch omstreden onderzoek, wat in een aantal lidstaten verboden is? Ik zou niet graag zien dat wij gaan betalen voor onderzoek wat bij ons verboden is. Graag een heldere reactie. Ik noem de financiering van embryonaal stamcelonderzoek. Dit onderzoek is ethisch omstreden en in verschillende lidstaten verboden, maar dreigt met Horizon 2020 opnieuw subsidie te krijgen. Dat is een vreemde gang van zaken. Daar heeft de SGP eerder vragen over gesteld. Helaas lijkt de regering het geen probleem te vinden dat alle lidstaten mee moeten betalen aan omstreden onderzoek. Ik roep Kamer en minister op om stelling te nemen tegen deze vergaande keuze van Brussel.

Handelsbelemmeringen In de tweede plaats: het Europese speelveld voor bedrijven. Een tijdje geleden sprak ik een tweetal bedrijven die tegen een vergelijkbaar probleem aanliepen. Bedrijf 1 maakt dak- en gevelpanelen. In het verleden hadden ze op de Duitse markt te maken met een verplicht toelatingsbewijs. Daar is het Europese CE-label voor in de plaats gekomen. De levering is geen probleem meer. Maar, de Duitsers hebben nu gezorgd voor een toelatingsbewijs voor montage met daaraan gekoppelde testprocedures. Het CE-label heeft zo weinig meer om het lijf. Helaas. Bedrijf 2 maakt vrachtwagentrailers. De Europese richtlijnen geven aan dat lidstaten geteste en goedgekeurde voertuigen moeten registreren en toelaten. In Frankrijk en Italie krijgt dit bedrijf echter nul op het rekest. Dat mag niet, maar niemand is nog in staat daar wat aan te veranderen. Hoe wil de minister voor deze bedrijven opkomen?

MBO-verpleegkundigen in gevaar In de derde plaats: de Richtlijn erkenning beroepskwalificaties. De herziening kan verstrekkende gevolgen hebben voor de zorg. In het voorstel staat dat een verpleegkundige een vooropleiding van minimaal twaalf jaar moet hebben, en niet tien, zoals nu. Op MBO-niveau gekwalificeerde verpleegkundigen dreigen al in 2013 niet meer te voldoen aan de Europese eisen, terwijl ze het gros van het werk in de zorg voor hun rekening nemen. We kunnen hun uitstekende inzet niet missen. Gaat de minister hier snel en krachtig tegen ageren?

bron: SGP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen