Hoe hormonen het eetgedrag verstoren

Array

Om meer inzicht te krijgen in de processen die betrokken zijn bij verstoord eetgedrag, zoals bij obesitas en anorexia nervosa, is het van groot belang te achterhalen wat er gebeurt in onze hersenen als we ons voorbereiden om te gaan eten. Myrte Merkestein onderzocht in ratten hyperactiviteit voorafgaand aan een maaltijd (‘food anticipatory activity’ of FAA). FAA is te zien in ratten die maar één maaltijd per dag krijgen, maar ook in ratten die de hele dag hun normale eten krijgen en eenmaal per dag iets lekkers.

Merkestein analyseerde de rol van het hormoon ghrelin, dat de eetlust stimuleert, en de receptor voor ghrelin (GHS-R1a) in de regulatie van FAA. Merkestein ontdekte dat ghrelin-niveaus in het bloed toenemen gedurende FAA, en dat verminderen van ghrelin signalering in de hersenen ervoor zorgt dat FAA afneemt. Ghrelin-signalering zou een mogelijk doelwit kunnen zijn voor de behandeling van obesitas en anorexia nervosa.

Datum en tijd:29/5/2012 12:45

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Myrte Merkestein

Faculteit:Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Getting ready for dinner: the role of ghrelin in food anticipatory activity

Promotor 1:Prof.dr Adan

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen