Alcohol verkleint mogelijk kans op reuma

Array

Het drinken van alcohol lijkt de kans op het krijgen van reuma te verkleinen. Dit is een opvallende eerste conclusie uit een nog lopend onderzoek van het Amsterdamse Jan van Breemen Research Institute | Reade. Het Reumafonds financiert het onderzoek.

De onderzoekers volgen vijf jaar lang 400 personen zonder gewrichtsreuma, maar met een verhoogd risico op het krijgen van deze ziekte. Deze groep mensen heeft wel gewrichtsklachten en afwijkende bloedwaardes (antistoffen) passend bij reuma, maar geen reuma. Bij een derde ontstaat na een jaar reuma. Opvallend is, dat de alcoholconsumptie in de groep mensen die geen reuma krijgt, hoger is dan in de groep die wel de ziekte heeft gekregen.

Oorzaak
Het effect van alcoholconsumptie komt waarschijnlijk door een specifieke onderdrukking van het afweersysteem dat de ontstekingen bij reuma teweegbrengt. Een dergelijk verband was al eerder gevonden bij patienten die al bekend waren met reuma, maar daarbij is het onzeker of een lagere alcoholconsumptie de oorzaak, dan wel het gevolg was van de ziekte.

Er wordt onderzoek gedaan naar de vroegste fase van reuma om zo te komen tot een betere voorspelling en behandeling van deze volksziekte. In dit voorspelmodel wordt bijvoorbeeld gekeken naar de factoren roken, drinken van alcohol en erfelijkheid. Voor het eerst is nu aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op het ontstaan van reuma verkleint. Het effect treedt al op bij enkele glazen per week en neemt niet toe bij grotere hoeveelheden. Eventueel verschillende effecten van verschillende soorten alcoholhoudende dranken zijn niet onderzocht. Dit resultaat ondersteunt algemene gezondheidsadviezen over positieve effecten van matig alcoholgebruik.

Onderzoek
De resultaten komen voort uit het onderzoek “A predictionmodel for the development of rheumatoid arthritis in anti-CCP and/or IgM rheumatoid factor positive arthralgia patients” en zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift “Annals of the Rheumatic Diseases”. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Reumafonds.

Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen