Amphia Orthopedie groeit!

BREDA/OOSTERHOUT – De maatschap Orthopedie in Amphia heeft in het eerste kwartaal van 2012 een stevige groei doorgemaakt. Het aantal dagbehandelingen en opnames in het Amphia Ziekenhuis is gestegen met ruim 10%. De komst van private klinieken speelt hierbij een belangrijke rol. “Marktwerking prikkelt en daagt uit. Dit is precies wat de politiek ermee voor ogen heeft. Door concurrentie zorginstellingen aanzetten tot efficiente, goede zorg”, aldus orthopedisch chirurg in Amphia en voorzitter van de maatschap Orthopedie, Peter Joosten.

Het Amphia Ziekenhuis timmert met Orthopedie hard aan de weg om steeds betere en efficientere patientenzorg te leveren. Met resultaat. Het ziekenhuis kwam in het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Elsevier “De beste ziekenhuizen – editie2011”naar voren als een van de beste ziekenhuizen met betrekking tot heup- en knievervanging. En sinds juli 2011 is het ziekenhuis, als een van de niet academische ziekenhuizen in Nederland, ook opleidingskliniek voor orthopedie. De komst van private klinieken zoals Medinova zijn daarbij voor het ziekenhuis een extra stimulans. “Marktwerking is helemaal niet verkeerd, aldus directeur Kwaliteit binnen Amphia Elout Vos. Het is een belangrijke stimulans om verbeteringen door te voeren”.

Peter Joosten: “Binnen Amphia groeide het aantal orthopedische behandelingen licht. Met de komst van een nieuwe zorgaanbieder als Medinova naar Breda was onze verwachting dat wij patienten kwijt zouden raken. Het tegendeel is echter het geval. Al langer waren wij bezig onze kliniek anders in te richten. We hebben deze prikkel gebruikt om veranderingen sneller door te voeren. Zo zijn we in staat meer orthopedische patienten op de polikliniek te beoordelen Door zelf niet stil te zitten, maar hard aan onze patientenzorg te werken, is de groei in het eerste kwartaal van 2012 11%”. Onlangs hebben wij een polikliniek in het Trivium te Etten-Leur geopend zodat we nu zowel in Breda, als Oosterhout en Etten-Leur aanwezig zijn. Daarnaast draaien we sinds een half jaar ook avondpoli.” Wij investeren dus in zorg die georganiseerd is rondom de patient en voor iedereen toegankelijk is. Daarbij leveren we zoveel mogelijk maatwerk. Een patient die weinig nazorg nodig heeft, gaat ook zo spoedig mogelijk weer naar huis. Voor patienten met extra zorg bieden wij een intensief natraject. Waar nodig kunnen wij daarbij een beroep doen op andere specialismen in het ziekenhuis, goed ingebed in het veilige netwerk van Amphia, met korte lijnen voor overleg”.

“Natuurlijk vonden we het best spannend toen we hoorden dat Medinova en andere zorgverleners plannen hadden om in Breda een vestiging op te zetten. Maar door in de kramp te schieten, komen we echt niet verder. Je moet bewegen om in de zon te blijven nietwaar, dus dat hebben we gedaan. Wij zijn ontzettend trots op onze resultaten. Het neemt niet weg dat er ook nog genoeg te verbeteren valt. Onze wachttijden voor een aantal patientengroepen zien wij graag nog veel korter en het proces dat een patient doorloopt van binnenkomst tot ontslag kan nog efficienter “, aldus Peter Joosten.

Onze focus is en blijft de patient

“Als één van de grootste ziekenhuizen van Nederland worden wij van alle marktbewegingen niet zo onrustig. Orthopedie heeft er nu intensief mee te maken, maar ook oogheelkunde ziet concurrentie ontstaan. Onze focus blijft in alle gevallen de zorg voor onze patienten. Daar gaat alle aandacht naar toe en zo hoort het ook. De patientenzorg bij ons is veilig, efficient en toegankelijk en van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Daar hebben we bijzondere medische expertise en specialisaties in huis. Door onze omvang kunnen wij 24 uur per dag eenvoudige én complexe behandelingen verrichten die in kleinere klinieken niet uitgevoerd kunnen en soms ook niet mogen worden”, aldus Elout Vos.

Recente artikelen