Marijke van Putten in de running als Topvrouw in Noord-Holland

Array

Marijke van Putten is genomineerd voor de verkiezing Topvrouwen in Noord-Holland. Vanwege haar werkzaamheden als bestuurslid van GGZ Noord-Holland-Noord is zij door het Noordhollands Dagblad genomineerd voor deze verkiezing. Zelf is Marijke vereerd dat zij verkozen kan worden als topvrouw, maar stelt dat het behalen van de top het resultaat is van teamwork binnen je organisatie.

Als psychiater werkte Marijke dagelijks met clienten. De ervaringen die zij toen opdeed hebben de visie gevormd die zij nu nog steeds aanhoudt in haar werk. “Geleidelijk ben ik tot de overtuiging gekomen dat mensen beter af zijn in de eigen omgeving. Een opname is immers een heftige ervaring en dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden door vroegtijdige hulp. Het is belangrijk dat mensen hun maatschappelijke rollen kunnen behouden of zo snel mogelijk weer terugkrijgen.”

Deze visie leeft overigens bij de hele organisatie. GGZ NHN is ver in de ontwikkeling van ambulantisering. Met de komst van de FACT teams en de Intensive Home Treatment-teams is er 24-uurs crisiszorg beschikbaar in de thuissituatie van mensen. Dit maakte het mogelijk om het aantal klinische bedden af te bouwen.

Als bestuurslid heeft Marijke onder andere innovatie in haar portefeuille, waardoor ze aan de wieg staat van veel vernieuwingen binnen de zorg van GGZ NHN. Momenteel wordt, in samenwerking met andere ggz-organisaties, telezorg uitgerold. “Begin juni worden er beeldschermen geplaatst bij 400 van onze clienten waarmee ze onder andere kunnen beeldbellen met de behandelaar, familie of vrienden. Marijke: “Ook internetbehandeling is al volop in gebruik bij GGZ NHN. Hiermee kunnen onze clienten een groot deel van de behandeling thuis doen in de tijd dat het hen het beste uitkomt. Zowel telezorg als internetbehandeling zorgen er voor dat clienten in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en dat men zelf regie houdt op de behandeling,” aldus Marijke.

 

Ook landelijk worden ambulantisering en verdere ontwikkeling van e-health steeds belangrijker gevonden. GGZ Nederland pleit bij de landelijke politiek voor innovatieruimte om deze kwaliteitsverbeteringen verder te ontwikkelen en de geestelijke gezondheidszorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

 

Marijke: “GGZ NHN is ver in de ontwikkelingen hieromtrent, maar dat neemt niet weg dat we hard aan de toekomst blijven werken. Zo zijn er nog volop mogelijkheden in de samenwerking met andere partijen, maar met name ook door veel intensievere samenwerking met onze clienten. Regelmatige feedback, samen nieuwe behandelvormen ontwikkelen, participatie in beleid, staat aan de basis van echte klantgerichtheid en dat kan altijd nog beter.

 

De verkiezing Topvrouwen in Noord-Holland wordt georganiseerd door het Noordhollands Dagblad. Stemmen op de genomineerde topvrouwen kan tot en met 23 juni 2012 via http://www.surveymonkey.com/s/2012topvrouwen

Recente artikelen