TBVI ontvangt 3 miljoen dollar voor vaccinonderzoek van Gates Foundation

Array

TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI), een non-profit organisatie gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe vaccins tegen tuberculose (tbc), ontvangt een nieuwe subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met de subsidie van maximaal 3 miljoen dollar verspreid over 3 jaar, zal TBVI de ontwikkeling van verschillende vaccinkandidaten steunen en daarmee bijdragen in de strijd tegen een afgrijselijke ziekte.

“Er is de afgelopen jaren geweldig veel vooruitgang geboekt op het gebied van onderzoek naar tuberculosevaccins,” zegt Jelle Thole, directeur van TBVI. “Meer dan ooit moeten we blijven investeren zodat we de meest veelbelovende vaccinkandidaten door de verschillende fasen van ontwikkeling kunnen helpen. We zijn dan ook erg blij dat de Gates Foundation besloten heeft dit mogelijk te maken en hun steun aan onze organisatie met nog eens drie jaar te verlengen.”

Tuberculose, een eeuwenoude ziekte en één van de dodelijkste infecties ter wereld, kost 1,4 miljoen levens per jaar. Elk jaar worden er bijna 9 miljoen nieuwe gevallen gediagnostiseerd, naar schatting draagt een derde van de wereldbevolking de bacterie met zich mee en loopt dus het risico actieve tbc te ontwikkelen. De opkomst van antibioticaresistente vormen van de ziekte, die een kostbare en uitermate zware behandeling vergen, maakt tbc een reele en groeiende dreiging. Nieuwe vaccins zullen ongekende impact hebben in de strijd tegen tuberculose. Het aantal nieuwe gevallen zal snel afnemen en uiteindelijk zullen vaccins helpen de ziekte uit te bannen.

TBVI ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe tbc-vaccins met behulp van een netwerk van meer dan 50 onderzoeksinstituten en universiteiten. Inmiddels heeft het consortium ongeveer 40 vaccinkandidaten ontdekt die zich nu in verschillende stadia van ontwikkeling bevinden; van labaratorium tot verschillende fasen van clinische evaluatie. Met de nieuwe subsidie kunnen een aantal vaccins één-op-één met elkaar vergeleken worden zodat alleen de beste, veiligste en meest effectieve vaccins doorontwikkeld worden. De subsidie maakt het ook mogelijk om één vaccinkandidaat te produceren en testen in een fase 1 klinische evaluatie, onderzoekers kunnen hun vaccin vanaf eind juni aanmelden om hiervoor in aanmerking te komen. Om de maatschappij zo snel en efficient mogelijk van nieuwe, effectievere tbc-vaccins te voorzien is continue investering cruciaal. De subsidieovereenkomst met de Gates Foundation biedt daarom ook ruimte voor TBVI om een aantal communicatie- en fondsenwervingsactiviteiten voort te zetten.

Op dit moment is er slechts één tuberculose-vaccin beschikbaar, het BCG-vaccin. Hoewel dit vaccin goed beschermt tegen hevige vormen van kindertuberculose, biedt het weinig bescherming tegen long-tbc, de meest voorkomende en meest besmettelijke verschijningsvorm van de ziekte. Daarnaast is BCG niet veilig voor mensen met een HIV infectie. Verschillende nieuwe vaccins zijn nodig om de ziekte onder controle te krijgen; vaccins die de werking van BCG kunnen versterken, die BCG kunnen vervangen en die mensen met een latente infectie kunnen beschermen. Zonder betere vaccins is het onwaarschijnlijk dat tuberculose uitgebannen kan worden.

bron:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen