UMCG-toxicoloog en ziekenhuisapotheker prof. Uges met emeritaat

Array

Prof. dr. Donald Uges neemt vandaag na bijna veertig jaar afscheid van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naast zijn grote verdiensten als ziekenhuisapotheker, hoofd van het laboratorium van de apotheek en hoogleraar in de klinische en forensische toxicologie, heeft Uges een groot stempel gedrukt op het onderwijs aan studenten. Ook wordt hij, vanwege zijn bijzondere expertise op het gebied van criminalistiek, drugs en alcohol, als getuige-deskundige vaak geraadpleegd in spraakmakende processen bij moordzaken. Ter gelegenheid van zijn afscheid vindt vandaag een symposium plaats in het UMCG.

 

Onder leiding van Donald Uges heeft het laboratorium van de ziekenhuisapotheek zich ontwikkeld tot een hoogwaardig expertisecentrum op het gebied van onder meer de farmaceutische- en bioanalyse, Therapeutic Drug Monitoring en klinische en forensische toxicologie.
Waarheidsvinding
Als een van de weinige getuige-deskundige in gifzaken die Nederland rijk is, werd Uges door de rechtelijke macht bij veel spraakmakende moordzaken betrokken. Zijn ervaring in deze unieke zaken gebruikte hij graag in zijn lezingen en colleges.

In zijn colleges (en werk) staat doelgerichte waarheidsvinding – ofwel ‘tailor made truth finding’ – centraal. Om dit mogelijk te maken, zijn volgens Uges studenten en onderzoekers nodig die onbevooroordeeld, creatief en flexibel denken; personen die openstaan voor afwijkende zaken.

 

Als hoogleraar ontwikkelde hij onder meer een cursus gerechtelijke geneeskunde voor medische studenten. In 1989 nam hij de colleges criminalistiek voor strafrechtstudenten over van professor Froentjes. Tot op heden geeft Uges deze colleges als hoogleraar bij de afdeling Farmacie en als vaste gastdocent bij de vakgroep Strafrecht van het Juridisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Jan Glerum Award 2012
Onlangs ontving Uges de prestigieuze Jan Glerum Award 2012 van de Stichting Post-Universitair Onderwijs Ziekenhuisfarmacie (PUOZ) van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Hij ontving deze prijs voor zijn tomeloze inzet voor educatie in de ziekenhuisfarmacie, in het bijzonder voor het onderwijs dat hij verzorgt aan zowel Farmacie, Geneeskunde als Rechtenstudenten. Bovendien heeft hij van 1986 tot en met 2012 onafgebroken de PUOZ cursus Klinische Toxicologie georganiseerd in Groningen voor ziekenhuisapothekers in opleiding.

 

Prof. dr. Donald R.A. Uges (Arnhem, 1947) studeerde farmacie in Groningen en is sinds 1976 ziekenhuisapotheker en hoofd van het laboratorium van de apotheek van het UMCG. In 1982 promoveerde hij tot doctor in de wis- en natuurkunde. In 1981 werd hij beedigd tot vast gerechtelijke deskundige van het ministerie van Justitie, het gerechtshof te Leeuwarden. Uges werd in 1997 benoemd tot hoogleraar in de klinische en forensische toxicologie. Donald Uges blijft nog actief in het onderwijs en als getuige-deskundige.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen