Samen kiezen voor beter: Ouder en kind bepalen samen de beste zorg

Array

Samen kiezen voor beter is de nieuwe slogan van VUmc. Dat benadrukt dat VUmc staat voor topkwaliteit, maar dat we daarnaast samen met de patient zoeken naar de best passende behandeling en zorg. Dit gebeurt door de patient invloed en keuze te geven waar dat kan en waar de patient dat wil. In elke Tracer een voorbeeld. Deze keer Frederieke Vriends over het kinderteam radiotherapie.

Bestralen is belastend. Voor bepaalde groepen nog meer dan voor anderen. Bijvoorbeeld voor kinderen, begint Frederieke Vriends, hoofd paramedische sectie afdeling radiotherapie. “Zodra een kind wordt aangemeld voor een bestraling, neemt het team complexe behandelingen (in het dagelijks gebruik kinderteam genoemd) contact op met de ouders en het kind. Dit team gaat
met hen in gesprek over de feitelijke maar ook de emotionele kanten van de bestraling. Is het kind bang? Wat is de beste tijd om te bestralen? Is dat voor schooltijd omdat het kind naar school gaat of is dat op die tijd dat opa altijd mee kan?

Het team bestaat uit ongeveer tien laboranten. Door de intensiteit van de behandeling, vaak wel dertig bestralingen verspreid over zes weken, zijn vertrouwde gezichten voor een kind heel belangrijk, zeker omdat ouders niet bij de bestraling aanwezig kunnen zijn.

“Er wordt ook altijd eerst een oefensessie met een kind gedaan, zodat het vertrouwd kan raken met de apparatuur en de werkwijze. Voor mij staat: ‘Samen kiezen voor beter’ voor de dialoog met de patient en doorvragen naar wat die prettig en belangrijk vindt en daar zoveel mogelijk aan tegemoet komen. In dit voorbeeld hebben de ouders en het kind echt invloed op de manier van bestralen en wanneer die plaatsvindt. Ook het team vindt dit een hele prettige manier van werken. Ze stellen alles in het werk om het voor de patient zo aangenaam mogelijk te maken en dat geeft veel voldoening.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen