Veilig met pillen

Array

De Nijmeegse ziekenhuizen UMC St Radboud, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Sint Maartenskliniek slaan de handen ineen om het geneesmiddelengebruik van ‘veelgebruikers’ veiliger te maken. Zij hebben gezamenlijk het Nijmeegs Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie (NECF) opgericht. Dit wordt op 14 juni aanstaande geopend met het symposium ‘Veilig met pillen’.

Het is slechts weinigen gegeven om oud te worden zonder een scala aan pillen en andere medicijnen nodig te hebben. Het aantal, veelal oudere, mensen, dat dagelijks tien tot vijftien verschillende medicijnen gebruikt, stijgt snel. Vrijwel altijd zijn deze mensen voor verschillende aandoeningen in behandeling bij verschillende artsen, die van elkaar vaak niet precies weten wat hun patient allemaal slikt. Niemand heeft het meest actuele overzicht, de patient zelf soms ook niet. Daar komt bij, dat ook geneesmiddelen zelf steeds complexer worden. De patient kan zo de dupe worden van medicijnen die elkaar tegenwerken of versterken, niet (meer) geschikt zijn of ronduit gevaarlijk voor de persoon in kwestie.

Artsen, apothekers en klinisch farmacologen van de drie Nijmeegse ziekenhuizen hebben besloten om concreet iets aan dit veelzijdige en ingewikkelde probleem te doen. Zij hebben samen het Nijmeegs Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie (NECF) opgericht. Het expertisecentrum ontwikkelt meerdere initiatieven om de kwaliteit van de behandeling met veel medicijnen tegelijkertijd te verbeteren.

Om te beginnen verzamelt het centrum actuele kennis over de schadelijkheid van geneesmiddelen in bepaalde combinaties en doseringen of voor bepaalde patientengroepen. Deze kennis is gebundeld in een computerprogramma, waarmee een arts kan nagaan of het middel dat hij wil voorschrijven, geschikt is voor een specifieke patient. Het centrum geeft aankomend artsen in de drie aangesloten ziekenhuizen een cursus om hen te leren omgaan met deze kennis en met het computerprogramma.

Verder kunnen de artsen in de drie ziekenhuizen, en straks ook andere artsen in de regio, waaronder huisartsen, gebruik maken van de kennis van het nieuwe expertisecentrum op toxicologisch gebied; met name over de gevaarlijke kant van geneesmiddelen en de schadelijke bijwerkingen.

De Nijmeegse ziekenhuizen UMC St Radboud, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Sint Maartenskliniek slaan de handen ineen om het geneesmiddelengebruik van ‘veelgebruikers’ veiliger te maken. Zij hebben gezamenlijk het Nijmeegs Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie (NECF) opgericht. Dit wordt op 14 juni aanstaande geopend met het symposium ‘Veilig met pillen’.

Artsen krijgen bovendien de mogelijkheid om een patient met een gecompliceerd geneesmiddelengebruik door te verwijzen naar het NECF. Daar gaat men dan na, of er zich bij de patient medicatieproblemen voordoen, waarbij het centrum ook de voorschrijvend artsen inschakelt. “Er is sprake van, dat apothekers en huisartsen tot taak krijgen om bij hun patienten periodiek een medicatiecheck uit te voeren’ aldus klinisch farmacoloog dr. Kees Kramers, één van de initiatiefnemers van het NECF. ‘Zij kunnen hierbij ondersteund worden door ons centrum.’

Het NECF is beslist geen overbodige luxe. Jaarlijks belanden 14.000 mensen in Nederland in het ziekenhuis als gevolg van medicatieproblemen; de helft van deze opnames was vermijdbaar geweest. Verder zitten er in tien procent van de recepten voorschrijffouten en is er bij zeventig procent van de patienten geen eenduidig geneesmiddelenoverzicht beschikbaar.

bron: UMC St. Radboud

 

.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen