Biologicals zorgen voor forse daling van het risico op hart- en vaat..

Array

Vandaag presenteerde onderzoeker dr. Mike Nurmohamed, onderzoeker van het Jan van Breemen Research Institute | Reade en VUmc, op de EULAR 2012, het jaarlijkse congres van de European League Against Rheumatism, data die aantoont dat de behandeling met biologicals van reumapatienten het risico op hart- en vaatziekten met 56% verlaagt.

Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft de reumatische aandoening reumatoïde artritis (RA). RA is een ontstekingsziekte van de gewrichten. Al in eerder onderzoek is aangetoond dat RA patienten een verdubbeld risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit risico op hart- en vaatziekten is deels een gevolg van het ontstekingsproces bij de ziekte dat ook aderverkalking (atherosclerose) bevordert.

Omdat RA patienten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben geldt voor hun de zogeheten Multidisciplinaire Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) . Dit houdt enerzijds in het screenen (en eventueel behandelen) van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk of een te hoog cholesterol, en anderzijds het zo goed mogelijk onderdrukken van de ziekteactiviteit van RA. De medicatie waarmee de ziekteactiviteit van RA onderdrukt wordt, is globaal in 3 stappen in te delen: gestart wordt meestal met pijnstillers en bij onvoldoende effect worden hier DMARDS aan toegevoegd, een ontstekingsremmer zoals methotrexaat. Als de ziekte dan nog steeds onvoldoende onder controle is, kunnen zogenaamde biologicals (zoals TNF-blokkers) worden gebruikt.

De analyse voor dit onderzoek is gedaan op gegevens uit de database van Thomson Reuters Claims uit de Verenigde Staten. Ruim 100.000 RA patienten zijn gedurende een periode van 3 jaar gevolgd. De resultaten laten zien dat TNF-blokkers een grote afname geven van het risico op hart- en vaatziekten en wel met 24%, 42% en 56%, na respectievelijk 1, 2 of 3 jaar behandeling ten opzichte van patienten met reumatoïde artritis die deze middelen niet kregen. Opmerkelijk is dat bij patienten die behandeld worden met het medicijn methotrexaat het cardiovasculair risico niet verminderde.

Mike Nurmohamed, werkzaam bij het Jan van Breemen Research Institute | Reade en VU medisch centrum, hoofdonderzoeker van deze studie, zegt: “Verschillende studies laten zien dat in de eerste tien jaar na het stellen van de diagnose de kans op een hartaanval verdubbeld is. Wanneer de RA niet onderdrukt kan worden met methotrexaat en de behandeling met TNF-blokkers wordt gestart, neemt ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten af. Dit is een zeer gunstige bijkomstigheid van deze toch al zeer effectieve groep geneesmiddelen. Uit verder onderzoek moet blijken of dit nu betekent dat patienten met RA gelijk al met (dure) TNF-blokkers moeten starten in plaatst van eerst de DMARDS.”

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen