Medicalfacts en de Cookiewet; de stappen die we hebben genomen

0
270

Vanaf 5 juni 2012 is de nieuwe Telecomwet ingegaan. De nieuwe telecomwetgeving bevat ook regels omtrent het gebruik van cookies. De nieuwe cookiewetgeving verplicht Nederlandse websites om de bezoekers te informeren over de cookies die tijdens het websitebezoek worden geplaatst en gebruikt, maar nog belangrijker is dat een website nu ook expliciet toestemming moet vragen voor het plaatsen van niet-functionele cookies.

Europese cookiewet
De Europese coockiewet richt zich hoofdzakelijk op twee punten. Vanwege die wet worden onze bezoekers geïnformeerd over de cookies die tijdens het websitebezoek worden geplaatst en gebruikt. En daarom wordt u ook gevraagd toestemming te geven voordat een cookie wordt geplaatst. Wel is er binnen de Europese wetgeving sprake van  “overweging 66″. Dit houdt in dat de browserinstellingen van de bezoeker gebruikt kan worden zonder toestemming. Uitzondering op de Europese wetgeving zijn cookies die noodzakelijk zijn voor de elektronische communicatie en functionaliteiten van een website. Voor cookies die nodig zijn voor het functioneren van een taalinstelling, onthouden van producten in een winkelmand of de inlogstatus is daarom geen toestemming nodig. Maar dat is op Medicalfacts niet van toepassing.

Nederlandse cookiewet
De Nederlandse wet is bijna gelijk aan de Europese regels. Sinds 5 juni is de wet ingevoerd en dus kan een website dus een boete krijgen. De Nederlandse wetgeving is nog iets uitgebreider dan de Europese wetgeving. In de Nederlandse wetgeving gelden dezelfde voorwaarden over het het informeren en toestemming vragen van cookies als in de Europese wetgeving. Alleen moet volgens de Nederlandse wetgeving een bezoeker bij het eerste websitebezoek expliciet toestemming verlenen voor het plaatsen van cookies (vandaar dus die hinderlijk pop-up). Binnen de Europese wetgeving is het verlenen van toestemming voor cookies middels de browserinstelling(en) al voldoende. De OPTA geeft aan dat het informeren en verkrijgen van toestemming expliciet moet zijn . Dus daarom kreeg u de afgelopen dagen die pop-up op onze website omdat wij gewoon willen voldoen aan die wetgeving. En door die toestemming wordt er weer een cookie geplaatst worden op uw systeem, de toestemmingscookie, om te onthouden of u heeft gekozen om de cookies te accepteren.

Voor third party cookies, zoals Google Analytics, gaat de Nederlandse wetgeving nog wat verder. Indien sprake is van opslag van persoonsgegevens, moet een website zich te conformeren aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Medicalfacts slaat geen persoonsgegevens op met cookies. Dit was al verplicht, alleen moeten website aantonen dat ze hiervoor toestemming hebben gekregen. Dat is ook de reden waarom wij ons beste doen om als website de HON-code te voeren. Dit is vrijwillig en staat garant voor transparant beleid en transparatie in informatie.

Waarom is MedicalFacts niet een website zonder cookies?
MedicalFacts is een site met userinhoud, waar reacties met afbeeldingen zijn toegestaan, en sites met externe inhoud als Youtube-video’s of afbeeldingen. Het is niet het mogelijk om MedicalFacts normaal te laten functioneren als de cookies geblokkeerd worden. De site maakt gebruik van technische hulpmiddelen zodat u makkelijk content met ons en van ons kan delen, daar zijn bepaalde widgets en plugins van WordPress voor nodig en ook die genereren cookies. Indien wij deze cookies uitzetten vallen er een aantal WordPress functionaliteiten uit en is de website minder aantrekkelijk. Het is voor ons dan ook onmogelijk om een bezoeker een normale versie van medicalfacts.nl te laten zien als zij ervoor kiezen de cookies te blokkeren. Daarnaast kunnen we medicalfacts.nl niet kostenloos aanbieden als we geen adverteerders hebben. Zonder adverteerders zouden wij een bijdrage moeten vragen voor het verzorgen van het dagelijkse medische nieuws.

Van ons heeft u de belofte dat wij alleen die cookies gebruiken die nodig zijn om elke dag weer me ons team het nieuws voor u te verzorgen. Overbodige cookies zijn verwijderd en als u vragen heeft kan u die altijd aan ons stellen via mail, twitter of telefoon.