Aankomend medisch specialist meebetalen aan opleiding: ‘Te gek voor woorden’

De Jonge Orde vindt het voorstel van een ambtelijke werkgroep om artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) jaarlijks een eigen bijdrage te vragen van € 13.400 per jaar `te gek voor woorden`. Het zadelt jonge specialisten op met een extra studieschuld die kan oplopen tot ruim € 80.000. Dit staat nog los van de mogelijke kosten van superspecialisatie of fellowship tot bijvoorbeeld kinderoncoloog.

Forse investering in opleiding
Na de zesjarige studie geneeskunde kiezen jaarlijks duizend artsen een medisch specialistische vervolgopleiding. Deze duren voor de meeste opleidingen nogmaals zes jaar, waarin aios werken en een onmisbare bijdrage leveren aan de gezondheidszorg. Een aantal medici doet daarna nog een superspecialisatie of fellowship. Een ambtelijke werkgroep, waarin vijf ministeries deelnemen, stelt nu voor de opleiding met één of twee jaar te verkorten en de specialisten in opleiding jaarlijks € 13.400 te laten bijdragen. Tijdens hun opleiding werken de specialisten in spé al 48 uur per week, waarvan tien uur onbetaald, wat in de praktijk vaak meer betreft. Deelname aan congressen en studiedagen betalen zij ook deels zelf. Daarmee zijn aios nu al de enige trainees die zelf fors in hun opleiding investeren, zowel qua geld als tijd.

Zware wissel op kwaliteit
Sinds een aantal jaren wordt de opleiding tot medisch specialist betaald uit het Opleidingsfonds. Al jaren dringt De Jonge Orde er op aan dat er helderheid komt over de bestedingen uit dit fonds. Het geld voor dit fonds heeft de overheid weggehaald bij de ziekenhuizen en de medisch specialisten. Wanneer diezelfde overheid nu haar verantwoordelijkheid voor de opleiding niet meer volledig wil dragen, kan zij ook het budget teruggeven, aldus De Jonge Orde. De bijdrage trekt een wissel op een toekomstig inkomen, dat voortdurend onder politieke druk staat. Eerder al hebben de Jonge Orde en de Orde van Medisch Specialisten aangegeven dat zij grote waarde hechten aan het behoud van de kwaliteit in de opleiding, die met het verkorten van de opleiding onder druk komt te staan.
Bij De Jonge Orde zijn 1500 aankomend medisch specialisten in opleiding aangesloten.

Bron: Jonge Orde

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen