Nieuwe PDT-thuisbehandeling voor huidkanker voorkomt wachtlijsten

Array

Ambicare Health (UK) en Bo Pharma (NL) introduceren Ambulight PDT®; een nieuwe behandelmethode voor basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Met Ambulight PDT kan ongeveer 30% van de patienten met deze aandoening buiten het ziekenhuis of de kliniek behandeld worden.

Huidkanker vraagt om andere zorg
De incidentie van huidkanker heeft in de afgelopen jaren een alarmerende stijging laten zien die zich naar verwachting tot 2020 onverminderd zal doorzetten. Gertuud Krekels, als dermatoloog verbonden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, vreest dat zonder ingrijpen wachtlijsten zullen ontstaan, doordat de capaciteit van de dermatologische zorg voor diagnose, behandeling en follow-up achterblijft bij de toename van het aantal patienten: “Dermatologen hebben nu al een halve dagtaak aan de zorg voor patienten met huidkanker”. Ook vanuit kostenperspectief dreigt huidkanker een zware last te worden, door het beslag op medisch personeel, ruimte en apparatuur. Dit maakt reorganisatie van de zorg voor deze patienten noodzakelijk.

Ambulante behandeling maakt het mogelijk
In 85% van de nieuwe gevallen van huidkanker gaat het om basaalcelcarcinoom. Ongeveer 30% van de basaalcelcarcinomen is relatief klein en oppervlakkig en wordt behandeld met PDT. Met ambulante PDT kunnen patienten deze behandeling buiten het ziekenhuis of de kliniek ondergaan.

Ambulight PDT
Ambulight PDT  is draagbare PDT, bestaande uit een oplaadbare batterij en pleisters met PDT-lampjes. Ambulight PDT reduceert de tijd die de patient in het ziekenhuis of de kliniek doorbrengt van minstens 3,5 uur tot 15 minuten per behandeling. Hierdoor komt capaciteit in de ziekenhuizen en klinieken vrij, die ingezet kan worden voor patienten voor wie de thuisbehandeling niet geschikt is. Gertruud Krekels noemt deze PDT-thuisbehandeling dan ook “een aanwinst in de strijd tegen de huidkanker-tsunami”.

Minder pijnlijk
De behandelduur met Ambulight PDT is langer en de lichtintensiteit minder sterk dan bij reguliere PDT. Dit maakt deze vorm van PDT aanzienlijk minder pijnlijk. De effectiviteit, het bijwerkingenprofiel en de vereiste nazorg zijn gelijk aan die van reguliere PDT.

Geen investeringen
Aan gebruik van Ambulight PDT zijn alleen verbruikskosten verbonden. Deze worden gedekt door de voor ziekenhuizen en klinieken geldende (DOT-)vergoeding voor PDT-behandeling.

Toekomst
Ziekenhuizen en klinieken kunnen met Ambulight PDT na vandaag een start maken met reorganisatie van de dermatologische zorg voor 30% van de patienten met basaalcelcarcinomen. In de toekomst kan ambulante PDT ook als  anderhalvelijnszorg worden opgezet, waarbij dermatologen, huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen samenwerken.

Bron: Icare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen