Aanmelding Patientveiligheid Award van start

Initiatieven waarmee de patientveiligheid in ziekenhuizen aantoonbaar wordt verbeterd, kunnen vanaf nu worden aangemeld voor de Nationale Patientveiligheid Award 2012. De NVZ, NFU, OMS en V&VN, reiken de prijs voor de vijfde en de laatste keer uit in het kader van het VMS Veiligheidsprogramma. Ziekenhuizen kunnen hun initiatieven via www.vmszorg.nl tot en met 6 september indienen.

De Nationale Patientveiligheid Award is een erkenning en beloning voor initiatieven van ziekenhuizen waarmee de patientveiligheid wordt verbeterd en waarmee reductie van vermijdbare patientschade wordt gerealiseerd. Bovendien zijn de winnende initiatieven een voorbeeldfunctie voor andere ziekenhuizen. De winnaar ontvangt niet alleen de felbegeerde bokaal, maar ook een exclusief werkbezoek aan een organisatie buiten de zorg waar veiligheid topprioriteit is. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht won in 2011 met het initiatief ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’ en bracht onlangs een werkbezoek aan Schiphol Group. Dankzij het initiatief van het ziekenhuis is onder andere het aantal reanimaties op verpleegafdelingen afgenomen met 50%.

Jurering
Uit alle inzendingen worden 6 initiatieven geselecteerd die voor een vakjury op 13 september inhoudelijk gepresenteerd mogen worden. Na afloop nomineert de vakjury 3 initiatieven. De vakjury bestaat uit Wilna Wind, directeur van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) (voorzitter jury), Leon van Halder, directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS, Pieter Hasekamp, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Lonneke Zijdenbos, verpleegkundige van het jaar 2011 van het Meander Medisch Centrum en Ralph So, Consultant anesthesiologie/ intensive care en medisch manager Albert Schweitzer ziekenhuis. Bezoekers van www.vmszorg.nl en deelnemers van het slotcongres op 15 november kiezen uiteindelijk uit de 3 genomineerden de grote winnaar van de Nationale Patientveiligheid Award 2012. De stemming via www.vmszorg.nl start op maandag 8 oktober.

Aanmelding
Ziekenhuizen kunnen tot en met 6 september hun initiatief indienen. Op www.vmszorg.nl staan de criteria vermeld en kan de aanmelding inclusief documentatie worden ingezonden.

bron: NFU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen