Online spreekuur voor tieners met diabetes en ouders

Array

Veel tieners met diabetes vinden het lastig om goed om te gaan met hun ziekte. Terwijl het erg belangrijk is voor hun latere gezondheid. Psycholoog Maartje de Wit pleit voor betere begeleiding. Ze beantwoordt deze week vragen van pubers én ouders, in een digitaal ‘spreekuur’ georganiseerd door het Diabetes Fonds.

Dr. Maartje de Wit van het VUmc doet al jaren psychologisch onderzoek naar diabetes: “Ruim 85% van jongeren met diabetes type 1 heeft grote moeite om hun bloedsuiker onder controle te houden. Terwijl een gezonde bloedsuikerspiegel in die jaren van groot belang is voor een kleinere kans op latere bijkomende problemen, zoals slechtziendheid en nierschade.”

Pubers met diabetes zijn ook vaker depressief dan jongeren zonder diabetes. Het valt natuurlijk niet mee om diabetes goed te reguleren wanneer hormonen je lichaam op zijn kop zetten. En wanneer je niet anders wil zijn dan je vrienden.

Vraag het de expert
Tieners met diabetes én hun ouders kunnen nu een vraag stellen aan Maartje de Wit van het VUmc. Zij beantwoordt daarna de meest gestelde vragen anoniem in een filmpje, op de website van het Diabetes Fonds.

Bijvoorbeeld: moet je aan iedereen vertellen dat je diabetes hebt? Wat doe je als je ouders de hele dag preken over je diabetes?

Of, als u een ouder bent: wat doet u als uw zoon of dochter de bloedsuiker nauwelijks checkt? Hoe laat u de angst voor nachtelijke hypo’s los?

Zo stel je een vraag
Een vraag aan Maartje de Wit over tieners en diabetes stel je:

via Facebook.com/diabetesfonds of
op Twitter met #tienerdiabetes
tot en met donderdag 21 juni 10:00 uur.

Maartje de Wit kiest een aantal vragen uit en beantwoordt ze in een filmpje dat vanaf 28 juni op de website van het Diabetes Fonds staat

Meer begrip voor diabetes
Het Diabetes Fonds organiseert dit digitale spreekuur in het kader van een campagne om meer begrip te vragen voor kinderen en jongeren met diabetes.

Ondersteunend is een digitale brochure uitgebracht over omgaan met diabetes in het gezin.:
Speciaal voor ouders, kinderen, juffen, meesters, opa’s, oma’s en iedereen die meer wil weten over het leven met diabetes binnen het gezin: Mam, wat is diabetes?

bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen