Psychiatrische patiënt te vaak en te lang in isoleercel

Array

Vaker toepassen van noodmedicatie kan opsluiting en vastbinden voorkomen
Psychiatrische patienten worden te vaak en te lang in de separeercel gezet. Bij veel patienten zou opsluiting kunnen worden verminderd, bijvoorbeeld door noodmedicatie te geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Irina Georgieva is gepromoveerd. De onderzoekster vindt dat patienten zelf moeten kunnen aangeven hoe ze het liefst behandeld worden als er een crisis ontstaat en ze een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Patienten ervaren noodmedicatie als het minst ingrijpend.

Psychiatrische patienten brengen in Nederland veel meer tijd door in de separatiecel dan in andere landen. Gemiddeld duurt een separatie hier 63 uur (2010).  Pogingen van de Nederlandse overheid om de duur van de opsluiting te verminderen, hebben wel verbetering gebracht (in 2003 was het nog 294 uur), maar we zijn we nog steeds koploper, vergeleken met andere landen in Europa. In Duitsland ligt het gemiddelde bijvoorbeeld op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur. ‘’Het lijkt een soort van gewoonte dat behandelaars een patient in geval van crisis erg lang in de separeercel opsluiten’’, zegt Georgieva.

De promovenda pleit ervoor dat patienten meer te zeggen krijgen over hun behandeling in geval van crisis. Aan het begin van de opname kan bijvoorbeeld worden gevraagd of de patient een voorkeur heeft voor separatie of noodmedicatie. Behandelaars moeten daar rekening mee houden als er een crisis ontstaat. ‘’Maar eerst moet een bewustwordingsproces en cultuurverandering onder hulpverleners in gang gezet worden. Veel hulpverleners denken dat medicatie meer ingrijpend is voor de patient. Uit mijn onderzoek blijkt juist dat de meerderheid van de patienten de voorkeur geeft aan noodmedicatie en dat patienten deze maatregel ook nog als minder ingrijpend en vernederend ervaren dan separaties.’’ Een combinatie van verschillende maatregelen, zoals separatie èn vastbinden vinden patienten het meest ingrijpend.

Als de voorkeur van de patient niet bekend is, zouden de behandelaars de voorkeur moeten geven aan noodmedicatie om acuut gevaar te bestrijden, vindt Georgieva. In de wet (BOPZ) staat immers dat ze moeten kiezen voor de minst ingrijpende maatregel. Dat behandelaars nu toch vaker kiezen voor separatie, kan mogelijk verklaard worden door het tekort aan wetenschappelijke bewijzen over de ingrijpendheid en de effectiviteit van dwangmaatregelen. In 59 procent van de noodsituaties werd de patient gesepareerd en in 22 procent kreeg hij medicatie. ”Het is niet gemakkelijk om dat te veranderen. Het vereist een structurele verandering van de houding van medewerkers in de psychiatrie. Ze zouden getraind moeten worden in bijvoorbeeld houding en technieken.’’

Een goede manier om het aantal separaties te verminderen is het oprichten van een Psychiatrische Intensive care Unit (PICU) voor patienten die vaak een gevaar voor zichzelf en anderen kunnen zijn. Georgieva onderzocht of patienten met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis baat hebben bij zo’n unit waar het personeel is getraind om dwangmaatregelen zoveel mogelijk te voorkomen. Deze patienten brachten 40 procent van hun tijd door in separatie tijdens hun opname op andere psychiatrische afdelingen. Na hun transfer op de PICU,  is dat 0.1 procent. ‘’Een gigantisch verschil.’’

Aan het onderzoek hebben 520 patienten meegedaan die gedurende 20 maanden waren opgenomen. Het effect van de Psychiatrische Intensive care Unit is onderzocht bij 8 patienten.

bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen