Minister Schippers gaat Total Body Scan in Nederland toestaan

Array

Minister Schippers (VWS) vindt het onzin dat Nederlanders de grens over moeten voor een Total Body Scan en wil het ook in Nederland mogelijk maken. Dat bleek uit de beantwoording van kamervragen.  De minister zegt dat er laatste jaren een toenemende druk waarneembaar is om meer gezondheidswinst te bereiken door middel van vroegopsporing. De minister wil wel meer handvatten geven om te kunnen kiezen uit het hele scala van preventief medisch onderzoek ,‘health check’, ‘medische checkup’, gezondheidstest’ en ‘total body scan’. Daarom vraagt de minister uw gezondheidsraad om advies over de kwaliteitseisen waaraan elke screening zou moeten voldoen. Van een eenvoudige leefstijlcheck tot een full body scan. De minister wil de full/total body scan in Nederland toelaten en heeft hiervoor een verzoek gedaan aan de waarnemend voorzitter van de Gezondheidsraad over advisering met het oog op actualisatie van het beleid betreffende vroegopsporing en risicoselectie. De Gezondheidsraad moet gaan adviseren onder welke voorwaarden dit het beste kan.

Mensen willen graag onzekerheden uitsluiten met als belangrijkste doel gerustgesteld te worden. Screening moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Eisen die er nu nauwelijks zijn voor die categorieen die buiten de WBO of overheidsaanbod vallen. De minister wil de lessen uit de bevolkingsonderzoeken en de WBO gebruiken als voorbeeld voor alle screeningen. In 1 maart geeft de minister al aangegeven dat zij het vergunningensysteem wil inruilen voor algemene normen.Hierdoor komt er meer ruimte geven aan mensen die zelf kiezen voor screening en commerciele partijen die die diensten aanbieden.

Bij het Ministerie van VWS bestaat behoefte aan advisering met het oog op actualisatie van het beleid betreffende vroegopsporing en risicoselectie. Kern van het beleid van schippers is de balans tussen het recht van mensen om zelf te kunnen kiezen voor screening en de bescherming van diezelfde mensen tegen de risico’s van screening2. Ik zet vooral in op zelfbeschikking: een goedgeïnformeerde burger die kan kiezen voor screening van kwaliteit.

De minister zegt te geloven in de waarde van vroegopsporing van gezondheidsrisico’s, maar zie ook de keerzijde. Niet elke screening is even nuttig. Er kleven ook nadelen aan, waar een deelnemer vooraf van hoort te weten. Om deelnemers te beschermen tegen dergelijke risico’s kennen we de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO). Die legt een vergunningplicht op voor bevolkingsonderzoek naar kanker, onbehandelbare aandoeningen of met behulp van straling. Daarmee zijn sommige screeningen in Nederland niet beschikbaar, ook niet als mensen er zelf voor kiezen. Voor screeningen die niet onder de WBO vallen, gelden geen specifieke kwaliteitseisen. Terwijl hier ook risico’s aan kunnen kleven, bijvoorbeeld als mensen hun klachten negeren na een fout-negatieve uitslag.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen