Bijzonder boekje helpt moeders om Borst en Baan te combineren

Array
Weer aan het werk gaan is voor veel moeders een belangrijke reden om te stoppen met borstvoeding of er zelfs helemaal niet aan te beginnen.  Ze zijn bang dat de combinatie van borstvoeding en werk te lastig is of weten niet hoe ze het aan moeten pakken. In de praktijk is vaak meer mogelijk dan moeders en werkgevers weten. Borst en Baan is een bijzonder boekje van Kenniscentrum Borstvoeding, met daarin alles over de combinatie van borstvoeding en werk.
De wet beschermt borstvoedende moeders. De werkgever is verplicht om een geschikte ruimte beschikbaar stellen om te voeden of te kolven. De moeder mag een kwart van haar werktijd hieraan besteden, tot haar kind negen maanden oud is. Ook daarna mag het werk de borstvoeding niet in gevaar brengen.
In de praktijk worden deze regels niet altijd even goed nageleefd. Borst en Baan zet voor moeders op een rijtje wat hun rechten en plichten zijn.
Een andere drempel voor moeders om door te gaan met borstvoeding als ze aan het werk gaan, is kolven. Borst en Baan geeft praktische tips, onder meer over hoe kolven ‘werkt’, hoe je als moeder een geschikte kolf kiest, en hoe je de moedermelk veilig vervoert.
Borst en Baan is ook bedoeld om werkgevers te informeren. In de praktijk kennen niet alle werkgevers de details van de wetgeving. Laat staan dat zij de voordelen kennen van een werknemer die haar kind aan de borst voedt. Deze hoeft namelijk minder vaak vrij te nemen om voor een ziek kind te zorgen.
Het boekje Borst en Baan is een uitgave van Kenniscentrum Borstvoeding en il panda electrik. Doel is om moeders met gedegen en toegankelijke informatie te helpen door te gaan met borstvoeding als ze weer aan het werk gaan. Ook voor werkgevers, professionals in de zorg en de sociale omgeving van de moeder is Borst en Baan een waardevolle bron van informatie. Het boekje is bijzonder vormgegeven, met uitscheurbare informatiekaarten voor onder meer de werkgever en de oppas en een hanger voor aan de deur van de kolfruimte.
Borst en Baan is gratis verkrijgbaar op www.borstenbaan.nl (zolang de voorraad strekt).
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen