Rio+20 uitkomst betekent achteruitgang voor vrouwen en jongeren

Array

De grootste VN-top lijkt te zijn mislukt. Waar progressieve landen en mensenrechtenorganisaties hadden gehoopt op een grotere betrokkenheid en verder strekkende maatregelen op het gebied van reproductieve rechten en gezondheid, is Rio+20 slechts een slap aftreksel gebleken. Vrouwen en jongeren blijken wederom de dupe te worden van conservatieve lobby.

De grootste VN-duurzaamheidstop ooit, met meer dan 100 wereldleiders, is afgelopen. De nieuwe Rio+20 verklaring ligt er. De eerste commentaren liegen er niet om: er wordt zelfs gerept over een zelfmoordnota. Operatie geslaagd, patient overleden. En tot die slachtoffers behoren vooral vrouwen en jongeren.
Wie zich sterk maakt voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, kan alleen maar geschokt reageren. De conservatieve alliantie, met o.a. het Vaticaan, heeft al in de aanloop naar de top flink gelobbyd om zoveel mogelijk verwijzingen naar gender, vrouwen, jongeren en seksualiteit weg te halen. Hun vele amendementen zijn succesvol gebleken. Het feit dat eerder goedgekeurde paragrafen over vrouwenrechten geschrapt zijn uit de uiteindelijke versie, stemt in- en in droevig. Zeker als we in oogschouw nemen dat er elke dag 2000 vrouwen en meisjes doodgaan omdat ze geen toegang hebben tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).
Onderzoek van Guttmacher en UNFPA benadrukt belang SRGR
Extra schrijnend is dat net vandaag het rapport van UNFPA in samenwerking met het Guttmacher Instituut is verschenen. Daarin staat zwart op wit dat in de 69 armste landen ter wereld het aantal vrouwen dat niet zwanger wil worden, maar ook niet beschikt over moderne voorbehoedsmiddelen, is toegenomen van 153 naar 162 miljoen. Terwijl de wens naar kleinere gezinnen stijgt, zijn deze vrouwen niet in de positie om zelf te bepalen of en hoeveel kinderen ze al dan niet gaan krijgen. Met alle economische en ecologische gevolgen vandien.
Als we zouden voldoen aan de wereldwijde vraag voor vrijwillige familieplanning zou niet alleen de levensverwachting van kinderen en vrouwen verbeterd worden. Serieus opgevatte empowerment, versterking van de autonomie van vrouwen en jongeren, zou beslist ook resulteren in minder armoede en sterkere landen. Het effect in cijfers?
  • ongewenste zwangerschappen zouden met tweederde afnemen van 80 naar 26 miljoen
  • er zouden 26 miljoen minder abortussen plaatsvinden
  • er zouden 7 miljoen minder miskramen zijn
  • 1,1 miljoen baby’s zouden niet hoeven sterven
(Bron: Adding It Up: Costs and Benefits of Contraceptive Services. Estimates for 2012. Guttmacher Institute & UNFPA. http://www.guttmacher.org/pubs/AIU-2012-estimates.pdf)

Strijd nog niet gestreden

Kunnen wereldleiders zo’n rapport negeren? Kunnen ze hun ogen sluiten voor zulke cijfers? Of zullen ze alsnog zwichten voor wat iedereen moet zien als gewoon gezond verstand. We geven ons nog niet gewonnen. Vrouwen en jongeren organiseren demonstraties, op Twitter gonst het van de verontwaardigde reacties – er gaan geruchten dat de definitieve versie van Rio+20 nog vatbaar zou zijn voor verbeteringen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen