Farmaceuten doorbreken geslotenheid om tuberculose aan te pakken

Array

Farmaceuten en onderzoeksinstellingen gaan, aangejaagd door de Bill & Melinda Gates Foundation, nauw samenwerken om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor tuberculose (TBC) te versnellen. Dit werd vandaag bekendgemaakt op een belangrijke internationale farmaceutische conferentie (DIA Annual Conference) in de Verenigde Staten. De samenwerking is revolutionair, omdat farmaceutische bedrijven in de regel onderling geen informatie uitwisselen over hun onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Geholpen door een startsubsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation, zijn de partners in het project van start gegaan met de eerste ronde van onderzoek naar nieuwe TBC (kandidaat-)geneesmiddelen.

Doel van het samenwerkingsverband (TBDA genaamd, de ‘TB Drug Accelerator’) is om TBC binnen een maand te kunnen genezen. Het duurt op dit moment namelijk zes maanden om de ziekte te genezen, en dat is te lang. De lange behandeltijd met meerdere medicijnen (die vaak al 50 jaar oud zijn) zorgt ervoor dat 20 tot 30% van de patienten de behandeling niet afmaakt. Niet alleen wordt de ziekte dan niet genezen en blijft de patient voor anderen besmettelijk, het zorgt ook voor toenemende resistentie van de bacterien die TBC veroorzaken voor de bestaande behandeling.
TBC is een groot gezondheidsprobleem in armere delen van de wereld maar komt ook in andere delen van de wereld steeds vaker (weer) voor. In 2010 stierven bijna 1,4 miljoen mensen aan de ziekte. Op elk willekeurig moment lijden meer dan 12 miljoen mensen over de hele wereld aan tbc. Gevaarlijke, voor de bestaande behandelingen resistente vormen van de ziekte, worden steeds vaker gesignaleerd.

“Innovatieve samenwerkingsverbanden als deze zijn van essentieel belang om de meest dringende uitdagingen voor de wereldwijde gezondheid aan te kunnen pakken”, aldus Trevor Mundel, voorzitter van het ‘Global Health Program’ van de Bill & Melinda Gates Foundation. “Het is onze hoop dat de TB Drug Accelerator een precedent schept voor een andere aanpak om geneesmiddelen te ontwikkelen.”

Naast AstraZeneca nemen Abbott, Bayer, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Merck en Sanofi deel aan het samenwerkingsverband. De deelnemende Amerikaanse onderzoeksinstituten zijn het Infectious Disease Research Institute; het National Institute of Allergy and Infectious Diseases; Texas A&M University en Weill Cornell Medical College.

Recente artikelen