Peter van den Bergh geridderd

Array

Orthopedagoog dr. Peter van den Bergh is tijdens zijn afscheidssymposium op 22 juni bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Henri Lenferink speldde hem de versierselen op.

Zeer positief
Na meer dan 35 jaar neemt Van den Bergh afscheid als wetenschappelijk medewerker van de afdeling Orthopedagogiek. Zijn studenten oordeelden steevast zeer positief over het onderwijs dat hij gaf en zijn begeleiding van hun doctoraalscripties/mastertheses. Hij besteedde veel aandacht aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en voedde de opleiding met hulpvragen uit de praktijk van de zorg- en hulpverlening.

Allround en uitmuntend
Ook in het werkveld laat men zich lovend uit over Van den Bergh. Hij wordt gezien als een allround orthopedagoog en een uitmuntend onderzoeker. Geregeld maken beleidsmakers en medewerkers in de pleegzorg gebruik van zijn inzichten en aanbevelingen.

Voorvechter
De geridderde onderzoeker staat te boek als een voorvechter van betere besluitvorming rond plaatsing van kinderen in de pleegzorg. Als deskundige heeft Van den Bergh een bijdrage geleverd aan de erkenning van pleegouders, die nog niet zo lang geleden werden beschouwd als tweederangsopvoeders, zonder rechten. Lang was de heersende opvatting dat kinderen beter af waren als ze bij hun biologische ouders bleven wonen. Mede dankzij Van den Berghs inspanningen is nu duidelijk dat wanneer de situatie thuis daar aanleiding toe geeft, kinderen beter gedijen in een veilig en stabiel pleeggezin.

Boeken
Van den Bergh heeft een aantal toonaangevende boeken over pedagogische besluitvorming bij uithuisplaatsing op zijn naam staan, waaronder Pleegzorg, jeugdzorg voor het kind en Pleegzorg in perspectief, die hij beide samen met oud-collega Tonny Weterings schreef.

Band met de praktijk
Van den Bergh heeft altijd een sterke band gehouden met de praktijk, met name op het gebied van de diagnostiek van gedrags- en opvoedingsproblemen. Hij is actief (geweest) binnen diverse organisaties, waaronder de Stichting Kinderpostzegels Nederland, de Raad voor de Kinderbescherming en de Nederlandse vereniging van pedagogen en opvoedkundigen (NVO).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen