CDA blij met fonds voor Q koorts gedupeerden

Het CDA is blij met de beslissing van het kabinet om 10 miljoen euro ter beschikking te stellen aan gedupeerden van de Q koorts. Dit bedrag kan mensen die nog dagelijks lijden onder de gevolgen van de ziekte tegemoet komen.

De Q koorts is een nog nooit vertoonde epidemie geweest waar nog steeds veel mensen grote gevolgen van moeten dragen. Op initiatief van het CDA en PvdA is eerder de commissie Van Dijk ingesteld. Deze commissie kwam tot de conclusie dat de overheid moet laten zien op welke manier zij leert van deze aangrijpende gebeurtenis, en duidelijker moet communiceren. De Ombudsman concludeert nu dat de communicatie te wensen over laat. Na zo’n dramatische ziekte-uitbraak kun je als overheid niet doof zijn voor de verzoeken om informatie en gesprek.

Het CDA vindt dat de overheid in gesprek moet blijven met nabestaanden en mensen die nog dagelijks de gevolgen van hun infectie ondervinden. De 10 miljoen euro is een tegemoetkoming voor het vele menselijke leed veroorzaakt door deze, nog nergens ter wereld voorgekomen, ziekte-uitbraak. Het CDA stelt voor om van het bedrag een Q koorts fonds in te richten van waaruit slachtoffers en nabestaanden, naast de bestaande regelingen, een eenmalige uitkering van de overheid kunnen krijgen. Dit fonds moet beheerd worden vanuit een onafhankelijke stichting, die gaat bekijken hoe het geld het best verdeeld kan worden.

bron: CDA