Nader inzicht in oorzaak littekenvorming in getransplanteerde nier

Array

Niertransplantatie is op dit moment de beste behandelmethode voor patienten met eindstadium nierfalen. Door betere afweeronderdrukkende middelen, geavanceerde chirurgische technieken en verbeterde zorg voor de patient worden getransplanteerde nieren steeds minder vaak afgestoten. Echter, mede als gevolg van deze verbetering, is nu chronische transplantaatdisfunctie (CTD) het grootste probleem geworden.

Een belangrijke oorzaak van CTD is dat zich in veel getransplanteerde nieren na verloop van tijd littekenweefsel vormt. Hierdoor kunnen vernauwing van bloedvaten en zuurstoftekort ontstaan, wat tot functieverlies van de nier leidt.

Miriam Boersema bracht de oorzaak van de vorming van littekenweefsel in kaart. Zowel cellen uit de getransplanteerde nier zelf als cellen uit de bloedcirculatie dragen bij aan de littekenvorming, zo stelt ze vast. De bijdrage van cellen uit de bloedcirculatie is weliswaar laag, maar hun rol bij het ontstaan van littekenweefsel moet wel serieus worden genomen. Ook laat Boersema zien dat de verschijningsvorm van gladde spiercellen (cellen die zich in de wand van bloedvaten bevinden en die betrokken zijn bij de bloeddrukregeling) na transplantatie verandert. Dit is een aanwijzing dat ook gladde spiercellen bijdragen aan de vorming van littekenweefsel.

Promotie: mw. M. Boersema, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Mechanisms of neointima formation in renal transplant vasculopathy
Promotor(s): prof.dr. J.L. Hillebrands, prof.dr. G.J. Navis
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nader inzicht in oorzaak littekenvorming in getransplanteerde nier

Miriam Boersema (Groningen, 1983) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting. Inmiddels werkt Boersema als onderzoeker en projectmanager van Netherlands Institute of Regenerative Medicine (NIRM).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen