Werkgevers en werknemers in de zorg zeer positief over cao-afspraken

Array

CAODit is een origineel bericht van ActiZ

Werkgevers en werknemers in de zorg zeer positief over cao-afspraken: Grootste cao in Nederland een feit!
De achterban van FBZ heeft positief gestemd over de cao in de zorg. Daarmee is de grootste cao in Nederland een feit. Eerder al hadden de andere onderhandelingspartijen ActiZ en BTN en de vakbonden CNV en Nu’91 al akkoord van hun achterban. Dat betekent dat 430.000 werknemers in de verzorging, verpleging, thuis-, kraam- en jeugdgezondheidszorg een loonsverhoging van 2,2% krijgen, verspreid over anderhalf jaar. Daarnaast worden de jeugdlonen gefaseerd afgeschaft en zijn er afspraken om met medewerkers grote contracten af te sluiten en de arbeidsduur uit te breiden.In de nieuwe cao voor 2012 en 2013 is verder afgesproken dat de wachtdienstvergoeding in de kraamzorg gefaseerd met 30% omhoog gaat. Daarnaast zijn goede afspraken gemaakt over de besteding van de intensiveringsgelden die dit jaar beschikbaar zijn gesteld door het ministerie van VWS. Ook zijn afspraken gemaakt over opleidingen, werkdruk en het terugdringen van onnodige flexibiliteit. Verder zijn afspraken gemaakt voor een experiment, waarin de regelruimte en autonomie van de professionals worden toegepast in de VVT.

Werknemers enthousiast over cao-afspraken
Uit onafhankelijk onderzoek onder medewerkers in de VVT sector blijkt dat 92% blij is met de loonsverhoging van 2,2%, met name gezien het huidige economisch klimaat. Ook de inhoudelijke afspraken van het cao-akkoord werden door werknemers in de zorg in grote mate positief beoordeeld. Om te laten zien wat de cao voor iedereen persoonlijk betekent, is de ActiZ cao-calculator ontwikkeld (www.actiz.nl). De afgelopen twee weken hebben meer dan 2.500 mensen hier gebruik van gemaakt.

Uit onafhankelijk onderzoek onder zorgmedewerkers blijkt dat het cao-akkoord ook door hen breed wordt gedragen: bijna twee derde van de respondenten is positief over het akkoord. Van de zorgmedewerkers vindt 90% de afgesproken loonsverhoging van 2,2% acceptabel, gezien het economisch klimaat. Ook de inhoudelijke afspraken van het cao-akkoord werden positief beoordeeld.

De onderhandelingen
De onderhandelingen voor de nieuwe cao in de zorg zijn eind februari jl. van start gegaan. ActiZ en BTN hebben hun uiterste best gedaan om met alle vier de vakbonden een cao te kunnen sluiten voor de 430.000 medewerkers in de sector. Uiteindelijk bleek in mei dat Abvakabo FNV de cao-afspraken niet wilde ondertekenen. Zelfs niet nadat ActiZ en BTN hen tegemoet kwamen op het gebied van het verminderen van werkdruk en het terugdringen van onnodige flexibiliteit.

Aan de slag
Aad Koster, directeur ActiZ: “Het is goed om te merken dat onze leden én de werknemers in de zorg enthousiast zijn over de cao. Nu de cao een feit is, kunnen we de gemaakte afspraken gaan uitvoeren. Ik ben blij dat we samen met sociale partners aan de slag kunnen om de sector nog aantrekkelijker te maken en de kwaliteit van zorg verder te verbeteren!”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen