Samen kiezen voor beter

Array

“Samen kiezen voor beter” is de nieuwe slogan van VUmc. Dat benadrukt dat VUmc staat voor topkwaliteit en dat we daarnaast samen met de patient zoeken naar de best passende behandeling en zorg. Dit gebeurt door de patient invloed en keuze te geven, waar dat kan en waar de patient dat wil. In elke Tracer een voorbeeld van Samen kiezen voor beter. Deze keer Yvonne Cruijff over de digitale vragenlijst OncoQuest.

Irma Verdonck  en Yvonne Cruijff  zijn overtuigd van de meerwaarde van OncoQuest voor de patient. De grote winst van de vragenlijst OncoQuest is dat we zicht krijgen op waar het goed en minder goed gaat met de patient en dat de patient dit zelf ook ziet.

Op die manier kunnen we de kwaliteit van leven samen met de patient verbeteren”, begint Yvonne Cruijff, gespecialiseerd verpleegkundige KNO. OncoQuest is een door de hoogleraren Remco de Bree (KNO) en Irma Verdonck (Leven met Kanker) en ICT analist Ton Houffelaar ontwikkelde vragenlijst naar onder andere de lichamelijke, sociale en emotionele gesteldheid van patienten met kanker. De patient vult de vragenlijst in bij elke controle op de polikliniek.

Direct daarna bespreekt Cruijff de uitslagen met de patient: “Het mooie is dat de uitslagen meteen leiden tot een gericht gesprek. Als iemand hoog scoort op bijvoorbeeld vermoeidheid of angst, grijpen we dat aan om er met de patient over te praten en samen te bekijken hoe het te verbeteren is.

Als de scores in een kritiek gebied komen, bieden we de patient een zogenoemd ‘stepped care’ programma aan: een stapsgewijze online zelfhulpcursus. Afhankelijk van het verloop van de klachten is het mogelijk om behandeling van bijvoorbeeld depressieve klachten via dit programma op te schalen.”

De resultaten van OncoQuest gebruikt Verdonck voor onderzoek: “Het geeft ons inzicht in welke behandeling meer klachten geeft en de impact hiervan op de kwaliteit van leven.

Dit biedt ons de mogelijkheid om de begeleidende zorg gericht en op maat in te zetten”. “Patienten beschouwen OncoQuest als een aanvulling op het spreekuur met de arts”, aldus Cruijff. “Ik heb meer tijd voor de patient en we bespreken andere zaken. Niet alle patienten hebben er behoefte aan, maar in zijn algemeenheid waarderen patienten het zeer dat ze via OncoQuest keuze en invloed hebben op hun nazorg. Voor mij is dat Samen kiezen voor beter.”

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen