Minder misselijkheid na operatie onder narcose

Array

Automatisch herinneringssysteem OLVG dringt postoperatieve misselijkheid terug
Veel mensen zien op tegen een operatie onder algehele narcose. Niet alleen vanwege de ingreep zelf en de (na)pijn. Ook omdat je na de operatie vaak misselijk kunt zijn. Postoperatieve misselijkheid en braken (POMB) is zelfs een van de oorzaken voor later ontslag uit het ziekenhuis. Onderzoek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam toont aan dat deze postoperatieve misselijkheid met een eenvoudig herinneringsysteem terug te dringen is.

Postoperatieve misselijkheid en braken (POMB) is een bekend probleem bij ongeveer een derde van alle patienten die onder algehele anesthesie worden gebracht. Bij patienten met een hoog risico kan het zelfs bij ruim twee derde van de  operatiepatienten voorkomen. POMB is de tweede oorzaak (na pijn) voor niet-geplande opnames na een operatie en kan complicaties veroorzaken. Voor een patient is braken na een operatie de meest ongewenste bijwerking.

Anesthesiologen van het OLVG onderzochten de toepassing van een automatisch herinneringssysteem om de naleving van de richtlijnen voor POMB te verbeteren. Anesthesioloog Jasper Kal vertelt: “We lopen bij het OLVG voorop met digitale anesthesieverslaglegging. Dat houdt in dat we sinds 2004 bloeddruk, pijnscores, misselijkheid en diverse andere gegevens van de patient bijhouden. Voor, tijdens en na de operatie. We hebben voor ons onderzoek dit systeem uitgebreid met ‘beslissingsondersteuning’. Bij patienten met een verhoogd risico op misselijkheid geeft dit systeem een melding. De anesthesioloog kan vervolgens beslissen om via het infuus preventieve medicatie, POMB profylaxe, toe te dienen”.

De methode blijkt zeer effectief. De prognose van de patient verbetert. De percentages POMB zijn gedaald van 27 naar 23 procent. In de groep patienten met een hoge kans op misselijkheid daalde het percentage zelfs van 47 naar 31 procent.  Het onderzoek is gepubliceerd in het juni nummer van het British Journal of Anaesthesia.


Recente artikelen