TweeSteden ziekenhuis start met innovatieve behandeling bij hoge bloeddruk

Het TweeSteden ziekenhuis (TSz) in Tilburg en Waalwijk is gestart met een nieuwe behandeling voor een te hoge bloeddruk. Renale denervatie heet het. Het staat voor verzwakking van de nierzenuwen. Bij deze behandeling worden overactieve zenuwen ‘doorgebrand’. Initiatiefnemers cardioloog Willem Dewilde, internist Thomas Wierema, radioloog Coos van Oord en anesthesioloog Tom Defossez spreken over een zeer welkome uitbreiding van de zorg voor patienten in het TSz. Vandaag zijn de eerste patienten met succes behandeld in Tilburg. 

Blijvend effect op boven- en onderdruk
Door middel van kathetertechniek worden patienten met een overactief zenuwstelsel behandeld aan de hoge bloeddruk. “Bij de grote meerderheid heeft het een blijvend effect en daalt zowel de boven- als de onderdruk”, weet Wierema. “Hoge bloeddruk is een steeds groter wordend probleem in Nederland”, vult Dewilde aan. De drie specialisten zijn er over eens: patienten hebben behoefte aan deze effectieve manier van behandelen. “En het is bovendien veilig.”

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit een goede behandeling is bij patienten die onvoldoende op medicijnen reageren. De renale denervatie geeft geen bijwerkingen en heeft bovendien geen negatieve invloed op de nierfunctie.

Voor wie is de behandeling bedoeld?
Niet iedereen met een hoge bloeddruk komt in aanmerking voor deze behandeling. Na een uitgebreide screening bij de verschillende specialisten in het TSz, blijft een selecte, ingewikkelde patientengroep over. Dewilde: “Waarom ingewikkeld? Omdat deze mensen veel risico lopen op allerhande complicaties zoals bijvoorbeeld een hersenbloeding en er geen alternatieve behandeling is voor hen.”

Patienten met een onverklaarde en moeilijk behandelbare hoge bloeddruk en waarbij andere ziekten zijn uitgesloten, kunnen het behandeltraject in.

De behandeling gebeurt tijdens een ziekenhuisopname van één dag. Dat betekent dat men in de ochtend komt en de volgende ochtend naar huis kan gaan. Na de procedure is er intensieve nazorg. De bloeddrukverlaging komt geleidelijk in de weken na de behandeling.

Oorzaken hoge bloeddruk
Van een te hoge bloeddruk merkt men meestal niets. Als de bloeddruk geruime tijd te hoog is, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. De meest gevreesde complicatie van langdurige onbehandelde bloeddruk is een hersenbloeding.

Er is meestal geen duidelijke lichamelijke oorzaak aan te wijzen voor een hoge bloeddruk. Bepaalde leef- en eetgewoonten, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, kunnen een nadelige invloed op de bloeddruk hebben. Ook erfelijkheid en factoren als weinig lichaamsbeweging, overgewicht en veel stress, hebben hierop een ongunstige invloed.

Recente artikelen