Meer kilometers minder kilo’s

Array

Loop je ook hard om af te vallen? Zo vlak voor de zomer zal toch menig loper toch een beetje ‘ja’ zeggen. Je ziet veel lopers die gezond zijn, een prima conditie hebben. En toch zouden ze graag met wat minder gewicht rondlopen. We geven een paar tips om te proberen dat lichaamsgewicht te laten dalen. Meer kilometers minder kilo’s maar dan moet je het ook slim aanpakken.

Eten en verdelen
De eerste hulp komt uit Spanje. Spaanse onderzoekers bekeken jongeren en hun eetgedrag. Daar kwam een opvallend punt uit. De jongeren met die met een gezond gewicht door het leven gaan eten aardig wat. Ze verdelen dit over vier of meer porties per dag.
Stop niet grote hoeveelheden in je standaard drie maaltijden om een gevoel van honger te voorkomen. Verdeel het over kleinere porties en geniet er van. Die kleinere porties kun je goed combineren met hardlopen. Die kleine hoeveelheden kun je nog redelijk dicht op een training nemen en dat voorkomt kramp of een opgeblazen gevoel tijdens het hardlopen. Best handig, je totale inname mooi verspreiden over de dag.

Twee keer per dag lopen?
Ben je in staat om twee keer op een dag hard te lopen? Kan je dat ook lichamelijk aan? De lopers uit de Afrikaanse landen lopen vaak al voor het ontbijt een training. Het grote voordeel voor iedereen die af wil vallen; je zet je verbranding al voor je ontbijt een tandje hoger. Als je na die training een gezond en niet overmatig veel gaat ontbijten, verbrand je die calorieen eerder dan als je niet gaat hardlopen. Even ’s ochtends vijf kilometer hardlopen kan heel veel doen in je streven om gewicht kwijt te raken.

Snelheid meer verbruik
Vaak luidt het advies om relatief langzame lange duurlopen te doen om veel vet te verbranden. Dat kan inderdaad. Snelheid heeft zeker ook invloed. Wie harder gaat lopen gaat ook meer verbruiken. Een tot twee keer in de week een intervaltraining is dan ook een welkome aanvulling in je aanpak om je gewicht te verminderen.

Goed uitzien met core stability
Met hardlopen en een gebalanceerd gezond dieet verlies je kilo’s maar de hardloper is waarschijnlijk ook wel een beetje ijdel. Het moet er ook goed uitzien. Dat malende beentempo helpt je aan slanke benen en heupen. Als je de aansluiting met de buik- en rugspieren mooi wil maken kun je beter nog wat anders opnemen in je hardlooptrainingen: core stability oefeningen.
Pak de oefeningen die vooral gericht zijn op de buik- en rugspieren. Een paar keer in de week tien tot twintig minuten met deze oefeningen en je traint specifiek op dat gebied waar zo vaak de extra kilo’s zitten.

Ploffend geluid van de zak chips
Je kunt hardlopen, core stability doen wat je wilt, als je omgeving je niet steunt dan is de kans groot dat je vervalt in je oude gedrag. Ga je meer kilometers maken, gezonde producten kopen, check het thuisfront of ze je steunen. Niets is zo lastig als naast je op de bank die zak met chips met een ploffend geluid wordt opengetrokken en jij mag niet meedoen. Het mooiste is dat je familie ook langs de lijn staat als jij je wedstrijden loopt. Al die mooi aanmoedigingen helpen je om vooral je pad te blijven volgen als gezonde hardloper.

Marc Gerlings – ProRun

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen