CSC realiseert transmurale afspraken- en EPD-oplossing bij St Jansdal

Array

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft de CSC-oplossing voor Transmuraal Patienten Management in productie genomen. Deze oplossing stelt St Jansdal in staat om ZorgDomein-verwijzingen van huisartsen uit de regio geautomatiseerd te verwerken. Hiermee maakt het ziekenhuis een efficiencyslag in de patientinschrijving, afsprakenplanning en spreekuurvoorbereiding.

Transmuraal Patienten Management (TPM) van CSC stelt ziekenhuizen in staat om de administratieve werkdruk die wordt veroorzaakt door het toegenomen aantal transmurale (elektronische) berichten, waaronder ZorgDomein-verwijsberichten, te verlagen. Met TPM kunnen ziekenhuizen de verificatie van patientgegevens, de inschrijving van patienten, en de opname van verwijsbrieven in het EPD geheel geautomatiseerd laten verlopen, en de afsprakenplanning stroomlijnen.
In de praktijk betekent dit dat de afspraak al klaar staat in het afsprakensysteem om direct te worden geboekt, dat de specialist voorafgaand aan het eigenlijke consult al inzicht heeft in de verwijsbrief via het EPD, en dat bij aankomst van de patient in het ziekenhuis alleen nog diens identiteit geverifieerd hoeft te worden.

“Hoeveel tijd het ons precies gaat opleveren, gaan we zien nu we in productie zijn. Deze oplossing geeft ons in ieder geval op drie punten winst,” zegt Wytske Hummel, eindverantwoordelijk voor het afsprakenbureau en huisartscontactpersoon van ziekenhuis St. Jansdal. “Allereerst bij het maken van telefonische afspraken, waarbij we niet meer alles aan de patient hoeven te vragen omdat de patient- en verwijsgegevens al beschikbaar zijn. Dan bij de verwijsbrieven, die niet meer door het ondersteunend personeel hoeven te worden geprint en ingescand. En ook voor de specialisten betekent het een belangrijke stap vooruit, want die hebben de verwijsbrief van de huisarts al ruim van tevoren in het EPD staan. Het grote voordeel is dat alles al achter de schermen is gecheckt. Heel veel handmatig werk, zoals het overnemen van gegevens, en het printen en scannen van verwijsbrieven wordt overbodig.”

“In de afgelopen periode hebben we zo’n 10.000 verwijsberichten geautomatiseerd verwerkt om de afhandeling goed te testen en voldoende waarborgen in te bouwen,” aldus Mark Sigterman, projectmanager bij CSC. “Voor wat betreft de patientregistratie volgt onze oplossing vanzelfsprekend ook de wettelijke richtlijnen qua privacy. Patienten die nog niet bekend zijn in het ziekenhuisinformatie-systeem worden automatisch geregistreerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het BSN-nummer zoals dat is aangeleverd door de huisarts, en wordt een SBV-z-controle uitgevoerd. Deze check en de daadwerkelijke inschrijving hoeven dus niet meer handmatig door het personeel van de ziekenhuisadministratie uitgevoerd te worden. Dat spaart heel veel tijd. In de laatste test bleek dat rond de 97% van de verwijsberichten geheel geautomatiseerd kan worden afgehandeld.”

Met Transmuraal Patienten Management realiseert CSC dus een oplossing voor transmurale gegevensuitwisseling die voor een verlaging van de administratieve werkdruk zorgt, de specialisten meer tijd voor het voorbereiden van hun consult geeft, en de patienten een nog betere en snellere dienstverlening laat ervaren.

CSC is een wereldwijde leider in het leveren van ICT-oplossingen en diensten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Falls Church, Va. in de VS, telt zo’n 98.000 medewerkers en maakte in het jaar voorafgaand aan 30 maart 2012 een omzet van $15,9 miljard dollar.

Kijk voor meer informatie over CSC in Nederland op www.csc.nl, en voor meer informatie over de Healthcare Group van CSC in Nederland op www.csc.com/health_nl.

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen