LUMC opent centrum voor endocriene tumoren

Array

Vanaf nu kunnen patienten met endocriene tumoren terecht bij het Centrum voor Endocriene Tumoren Leiden (CETL). Tien LUMC-afdelingen werken hierin samen om patienten de best mogelijke zorg te geven. “De zorg was al goed, maar is nu nog beter georganiseerd in zogenaamde zorgpaden”, aldus endocrinoloog dr. Alberto Pereira.

Endocriene tumoren zijn woekeringen van cellen die hormonen afscheiden, waardoor stoornissen in de hormoonhuishouding ontstaan. De behandeling is vaak complex, en naast een operatie zijn er vaak ook medicijnen nodig. Voorbeelden van endocriene tumoren zijn hypofysetumoren, schildkliertumoren, bijniertumoren en paragangliomen. Bij acromegalie bijvoorbeeld geeft een tumor in de hypofyse te veel groeihormoon af, waardoor lichaamsdelen als handen en voeten doorgroeien. Ook de ziekte van Cushing is meestal het gevolg van een endocriene tumor in de bijnier of hypofyse die verantwoordelijk is voor een te grote blootstelling aan het stresshormoon cortisol.

Snellere diagnose
“Het zijn zeldzame ziektes. Elk jaar zien we ongeveer 375 tot 400 nieuwe patienten. In totaal zijn er ongeveer 2000 patienten met endocriene tumoren onder behandeling in het LUMC”, vertelt dr. Pereira. In het Centrum voor Endocriene Tumoren Leiden werken specialisten van tien verschillende afdelingen samen (Neurochirurgie, Radiotherapie,  KNO, Heelkunde, Psychiatrie, Oncologie, Radiologie, Kindergeneeskunde, Pathologie en Klinische Genetica ). De endocrinoloog coördineert de behandeling. “Dankzij combinatiespreekuren en multidisciplinaire patientbesprekingen krijgen patienten sneller een diagnose en hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis te komen.”

bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen