Redressiehelm baby’s in basispakket houden

Array

SP Kamerlid Renske Leijten heeft geen begrip voor het plan om de redressiehelm voor baby’s uit het basispakket te halen. Een redressiehelm is een hulpmiddel waarmee een afplatting in de schedel van jonge baby’s kan worden gecorrigeerd. Volgens minister Schippers gaat het puur om een cosmetische ingreep omdat een plat achterhoofd de ontwikkeling van een kind niet zou belemmeren.

Renske Leijten: ‘Dit is weer een voorbeeld van ijskoude bezuinigingslogica. Tandzorg is niet meer verzekerd, waardoor aan de staat van het gebit iemands welvaart is af te lezen. Gaan we nu ook naar een maatschappij waarin je aan de vorm van iemands hoofd kunt zien of de ouders geld hadden”

Het kabinet volgt met het schrappen van de redressiehelm een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). De maatregel moet 3,5 miljoen euro opleveren. Leijten: ‘Volgens het CVZ staat de effectiviteit van de redressiehelm niet ter discussie. Het is dus gewoon een centenkwestie. De redressiehelm wordt maar weinig gebruikt, omdat afplatting van de schedel bij de meeste baby’s zich vanzelf herstelt. Voor die kleine groep die wel een helmpje nodig heeft gaan we dat toch niet afpakken”

‘In de zorg wordt veel geld verspild. De zorgverzekeraars geven jaarlijks zo’n 60 miljoen uit aan reclames. Laten we die 3,5 miljoen daar halen, in plaats van bij baby’s’, aldus Leijten.

bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen