Wereld Hepatitisdag

Array

28 Juli is door de WHO uitgeroepen tot Wereld Hepatitisdag.
Wereldwijd hebben 350 miljoen mensen chronische hepatitis B en 130 miljoen mensen chronische hepatitis C. In Europa hebben 14 miljoen mensen chronische hepatitis B en 9 miljoen mensen chronische hepatitis C en sterven er jaarlijks 122.000 mensen aan chronische hepatitis B of hepatitis C (WHO HBV, HCV factsheet).

Ook in Nederland wordt aandacht gevraagd voor de ernst van hepatitis met de oproep: Risico gelopen? Laat je testen. Laat je vaccineren.

In Nederland hebben 100.000-120.000 mensen chronische hepatitis B of C en sterven er jaarlijks 400 mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis B of C. De meesten weten niet dat zij deze ziekte hebben omdat klachten pas optreden als de lever ernstig is beschadigd. Door tijdige behandeling kan ernstige leverbeschadiging voorkomen worden.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen