Investeringen in MSD Oss voor uitbreiding productie

Tweede investering van 34 miljoen euro voor uitbreiding van productie IMPLANON NXT
MSD Oss heeft goedkeuring gekregen voor een tweede investering van 34 miljoen euro om de productie van de anticonceptiemethode IMPLANON NXT® uit te breiden. De tweede investering is nodig om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag naar IMPLANON NXT die wordt verwacht in de komende jaren. Daarnaast is het van groot belang om de kostprijs op de langere termijn zodanig te kunnen verlagen dat ook vrouwen in opkomende landen (zoals China, India, Brazilië en Rusland) in staat zullen zijn om deze anticonceptiemethode te gebruiken.

De productie-uitbreiding past in de nieuwe fase die MSD Oss is ingegaan. Het Development Center heeft een erg goede start gemaakt, de productie-afdelingen produceren 30 procent meer volume tegen 32 procent minder kosten en er wordt weer fors geïnvesteerd in Oss.

Eind vorig jaar heeft het hoofdkantoor van MSD/Merck in de Verenigde Staten al een eerste miljoeneninvestering toegezegd voor nieuwe apparaten en faciliteiten om de onderdelen van de applicator te produceren. In de tweede fase van het project gaat het om de aanschaf van extrusie-apparatuur waarmee het anticonceptiestaafje wordt gemaakt en verpakkingsapparatuur en daarnaast een optimalisering van de productielayout van IMPLANON ter verbetering van de efficiency.

Met deze investering van nog eens 34 miljoen euro kan MSD Oss de productiecapaciteit verhogen naar 10 miljoen applicatoren IMPLANON NXT per jaar. De totale investering die nu is goedgekeurd bedraagt 54 miljoen euro.

Stijgende vraag
Cees Mens (senior director of Operations, Pharmaceutical Operations Oss), is enorm blij met de goedkeuring. “IMPLANON NXT is een cruciaal anticonceptiemiddel, met name voor opkomende landen. Met de uitbreiding van onze productiefaciliteit kunnen we aan de stijgende vraag naar IMPLANON NXT blijven voldoen. Daarnaast zetten we alles op alles om de komende tijd onze kostprijs met 50 procent te verlagen, zodat ook vrouwen in opkomende landen in staat zullen zijn om deze anticonceptiemethode te gebruiken.”


Kennis en ervaring

MSD Oss staat van oudsher bekend om de hoogwaardige kennis en ervaring op het gebied van extrusie. Dat is de techniek waarbij het basismateriaal (granulaat) door een matrijs wordt geperst waardoor een klein staafje ontstaat dat zo groot is als een lucifer. IMPLANON NXT bestaat uit een anticonceptiestaafje en een applicator waarmee de arts het staafje eenvoudig en veilig onder de huid van de vrouw aanbrengt (zichtbaar op röntgen). Bij MSD in Oss wordt het staafje geproduceerd, samengevoegd met de applicator en verpakt voor distributie voor de hele wereld.

Het is de bedoeling om de eerste nieuwe apparatuur in 2013 operationeel te hebben. De uitbreiding zal ook een positieve uitwerking hebben op de werkgelegenheid en zeker 25 tot 30 extra banen opleveren bij MSD in Oss.

Investeringen in MSD Oss
In 2011 is ongeveer 60 miljoen euro aan investeringen gestart bij MSD Oss, onder meer in de eerste uitbreiding van de productielijn IMPLANON NXT (20 miljoen euro) en in het splinternieuwe kwaliteitslaboratorium waar de anticonceptiemiddelen NUVARING en IMPLANON worden getest (3,3 miljoen). In 2012 zal MSD Oss ongeveer 110 miljoen euro investeren, onder meer in de productie van IMPLANON NXT (34 miljoen, tweede investering), Biotech (productie van grondstoffen voor geneesmiddelen op biotechnologische wijze) en overige productie-faciliteiten.

Over IMPLANON NXT®
Implanon is een anticonceptiemethode in de vorm van een staafje van 4 cm lang en 2 mm doorsnede, dat vlak onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm wordt geplaatst en drie jaar zorgt voor het voorkomen van zwangerschap. Het bevat het hormoon etonogestrel dat dagelijks in een kleine hoeveelheid wordt afgegeven in het bloed.
Voor meer informatie over Implanon NXT zie de bijsluiter op onze website: http://www.msd.nl/Pages/geneesmiddelen/Implanon_nxt/Bijsluiter

 

Recente artikelen