IVF-behandelingen niet langer taboe, definitieve kinderloosheid wel

Vorige week is de vijfmiljoenste reageerbuisbaby geboren. Vandaag de dag wordt een op de 36 kinderen geboren na een geslaagde IVF-behandeling. Het taboe op deze vruchtbaarheidsbehandelingen is inmiddels door het toegenomen aantal en de succesvolle resultaten wel verdwenen.

Het taboe op definitieve kinderloosheid echter nog niet. ‘Mensen met een (sterke) kinderwens die kinderloos blijven, kunnen tegen problemen aanlopen die hun functioneren in de maatschappij behoorlijk kunnen belemmeren. Er over praten, met lotgenoten of professionals, kan helpen om verder te kunnen. De kinderloosheid een plek te geven,’ aldus Rineke van Kessel, directeur van Fiom.

‘Het open kunnen praten over je kinderwens en het niet in vervulling kunnen laten gaan van die wens is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verdriet, schaamte en onbegrip vanuit de omgeving zorgen ervoor dat je het verlies, want in feite neem je afscheid van een toekomstbeeld als ouder, liever voor jezelf houdt. Dat je je verdriet niet deelt met anderen omdat je bang bent voor pijnlijke reacties’, legt Van Kessel uit. ‘Het is vaak moeilijk uit te leggen wat het met je doet, hoe het je wereld op z’n kop zet. Er over praten, de pijnlijke aspecten benoemen en kunnen plaatsen, helpt enorm in het verwerkingsproces. Het doel hiervan is dat men uiteindelijk de kinderloosheid accepteert en er mee om kan gaan. Positief perspectief kan zien in een leven zonder kinderen.’

Verdwijnen taboe
Fiom hoopt dat de toename van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen en het uitbreiden van de (medisch technologische) mogelijkheden om uiteindelijk toch een kind te kunnen krijgen, er toe leiden dat het taboe op kinderwens en het wel of niet vervullen er van verdwijnt. Van Kessel: ‘Praat er over, maak het bespreekbaar. Voor jezelf, maar ook voor andere paren of alleenstaanden die er in de toekomst nog mee te maken zullen krijgen.’

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen