Martini Ziekenhuis en UMCG verkennen nadere samenwerking

Array

Het Martini Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan bekijken op welke terreinen de twee ziekenhuizen verder kunnen gaan samenwerken. Daartoe is vandaag door beide partijen een intentieverklaring getekend. Er wordt onder andere gedacht aan samenwerking op het gebied van klinische genetica en nazorg

De medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis en het UMCG werken al jaren samen in het aanbieden van vormen van complexe zorg, zoals bijvoorbeeld in de cardiologie (in de zorg voor patienten met pacemakers). Ook in de opleiding van coassistenten en medisch specialisten wordt nauw samengewerkt.

Hogere kwaliteitseisen
Door de groeiende vraag naar zorg en de hogere kwaliteitseisen die aan die zorg gesteld worden, neemt de behoefte aan samenwerking toe. Daarbij moet rekening gehouden worden met de eisen vanuit de mededingingswet. Ook moeten afspraken passen binnen de strakke budgettaire kaders waar ieder ziekenhuis mee te maken heeft. Daarom hebben de raden van bestuur van beide ziekenhuizen besloten de samenwerking bestuurlijk in te kaderen door nadere afspraken te maken.

Concurrentie
In deze afspraken hebben de ziekenhuisbesturen een overzicht opgenomen van de terreinen waarop verdere samenwerking verkend kan worden. Dat gaat onder andere over zorg, onderwijs en opleiding en onderzoek, maar ook over ondersteunende zaken zoals P&O, Inkoop en ICT. Op basiszorg zullen beide ziekenhuizen ieder een eigen aanbod houden, zodat patienten voor laagcomplexe zorg de keuze houden uit meerdere ziekenhuizen.

Het UMCG en het Martini Ziekenhuis zijn nadrukkelijk van plan samen met zorgverzekeraars en patientenorganisaties de uitwerking van de intenties vorm te geven. Daarbij staan kwaliteit van zorg en keuzevrijheid voor de patient voorop

bron:.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen