24-uurs wandelevenementen leveren 1 miljoen euro op ten behoeve van kankeronderzoek

0
239

13 SamenLopen voor Hoop combineren fondsenwerving met aandacht voor de sociale aspecten van kanker
In de maand waarin heel veel ogen gericht waren op de 8 duizend fietsers bij de Alpe d’HuZes, waren op verschillende plaatsen in Nederland in het totaal 14 duizend  wandelaars in touw om, samen met (ex-)patienten, aandacht te vragen voor de strijd tegen kanker. De SamenLoop voor Hoop, zoals deze 24-uurs wandelevenementen genoemd worden, zet meer dan enig ander evenement ten bate van KWF Kankerbestrijding het sociale aspect van kanker centraal. Naast het inzamelen van geld ten behoeve van kankeronderzoek, worden tijdens de SamenLoop (ex-) kankerpatienten in het zonnetje gezet en overledenen herdacht. Dit jaar brandden tijdens de diverse kaarsenceremonies in het totaal 40 duizend kaarsen, die door de deelnemers aan en toeschouwers van de loop werden aangestoken als een persoonlijke herinnering of een teken van hoop.   De SamenLopen voor Hoop werden in 2012 georganiseerd op 13 plaatsen: in Almere, Alphen aan den Rijn, Bommelerwaard (Ammerzoden),  Geldermalsen, Groningen, Haaglanden (Leidschendam), Haarlem, Heerde, Maastricht, Ommen, Valkenswaard, Veldhoven en Zwolle. Ook in 2013 zal in diverse plaatsen in Nederland een SamenLoop voor Hoop georganiseerd worden. De lokale commissies zijn al volop bezig met de voorbereidingen.   Helmi Speijkers, Hoofd Programma Vrijwilligers: “De resultaten van dit jaar laten zien dat de SamenLoop voor Hoop zijn vaste plaats in de regio’s heeft gekregen. In Nederland hebben over 13 plaatsen verspreid zo’n 40.000 kaarsen gebrand ter nagedachtenis aan  of bemoediging van kankerpatienten. We voelen tijdens zo’n SamenLoop een enorme saamhorigheid en we geloven echt dat deze opzet bijdraagt aan het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit met (ex)kankerpatienten. Zo’n evenement maakt  de ziekte kanker tot een bespreekbaar onderwerp. Ook voor 2013 hebben we er alle vertrouwen in dat er weer op veel plaatsen in Nederland een SamenLoop zal worden georganiseerd, om lokaal met elkaar te herdenken en het leven te vieren.”

Het idee achter de SamenLoop voor Hoop
KWF Kankerbestrijding introduceerde in 2006 de SamenLoop voor Hoop in Nederland, in navolging van het Amerikaanse Relay for Life. Een SamenLoop voor Hoop speelt in op het gevoel van saamhorigheid, waarbij lokale (ex-) kankerpatienten, de zgn. survivors, een centrale rol vervullen. Deze survivors (mensen die ooit in hun leven de diagnose kanker hebben gekregen) openen het evenement met een startronde als levend bewijs van de hoop in de strijd tegen kanker. Vervolgens wandelen teams van ieder 10 tot 15 deelnemers rond een sportveld, in een park of op een uitgezet (besloten) parcours in een stad. De wandeling duurt in het totaal 24 uur waarbij de teamleden elkaar afwisselen. Die 24 uur staan symbool voor de strijd tegen kanker, die ook 24 uur per dag doorgaat.   Zodra het donker wordt vindt de kaarsenceremonie plaats. Dan is er voor iedereen ruimte om stil te staan bij persoonlijke ervaringen, zowel de vreugdevolle als de verdrietige. Dit deel van Samenloop voor Hoop is voor de meeste deelnemers het meest indrukwekkende gedeelte van de tocht. Na 24 uur wordt gezamenlijk de slotronde gelopen.

Inzet voor morgen
Miljoenen mensen delen een droom: een wereld waarin kanker niet langer een dodelijke ziekte is. KWF Kankerbestrijding doet er alles aan dit waar te maken. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers die een Samenloop voor Hoop organiseren of eraan meedoen, andere acties opzetten of steunen, of meewerken aan de collecte, zamelen we veel geld in. Met dat geld investeert KWF Kankerbestrijding in voorlichting, preventie, onderzoek en ondersteuning van patienten en hun naasten.