Mosasaurus in de scanner

Array

In het onderzoekscentrum van De Maastricht Studie gaan vrijdag 13 juli fossiele resten van een Mosasaurus in een ultramodern scan-apparaat. Paleontologen hopen aan de hand van de CT-scan-afbeeldingen de oorzaak van vergroeiingen aan de staart van deze prehistorische dieren te kunnen  achterhalen.

Mosasauriers zijn zeereptielen die ongeveer 66 miljoen jaar geleden in deze contreien rondzwommen. De omgeving van wat nu Maastricht heet, was destijds zee. Paleontologen hebben vastgesteld dat de fossiele resten van deze Mosarauriers vaak vergroeiingen vertonen, met name aan de staart. Mogelijk heeft dit te maken met overbelasting van de staartwervels. Hedendaagse walvissen vertonen soms soortgelijke vergroeiingen.

Dertien jaar geleden werden er al eens scan-opnames gemaakt van fossiele resten van de staart van een Mosasaurier, maar de resultaten daarvan waren enigszins diffuus. Met de meest moderne CT-scanapparatuur, de zogenoemde XtremeCT-scanner, is het echter mogelijk de botstructuur van de fossiele resten op micro-schaal (scan-resolutie van 80 micrometer) en drie-dimensionaal in beeld te brengen.

Zo’n moderne XtremeCT-scanner is in Maastricht aanwezig in het onderzoekscentrum van de Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek van het Maastricht UMC+ naar diabetes type 2 en andere chronische ziektes. De scanner, aangeschaft met behulp van een schenking van Stichting de Weijerhorst, wordt daar momenteel ingezet voor onderzoek naar botziektes.

Titel: Mosasaurus in de scanner
Publicatiedatum: 12-06-2012
Bron: Stafdienst Communicatie
Auteur: Stafdienst Communicatie

bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen