Preoperatieve screening op nieuwe locatie

Array

De Preoperatieve Screening (POS) is eind april verhuisd naar een centrale plek in de polikliniek, vlakbij de ingang. Dwalende patienten die op zoek zijn naar een verstopte balie ergens achterin het poligebouw, behoren hiermee tot het verleden. “Maar”, zegt anesthesioloog en medisch hoofd POS Katrin Stoecklein, “dit doet ook recht aan de centrale rol die de POS tegenwoordig inneemt in het preoperatieve traject.”

De tijd dat een anesthesioloog aan het einde van de dag, na het OK-programma, op de afdelingen nog even de OK-patienten van de volgende dag langsging, ligt ver achter ons. Vanaf 2003 werd in VUmc de preoperatieve screening in het leven geroepen, met een eigen polikliniek. Deze polikliniek kreeg destijds een plek ‘die nog vrij was’. Ergens verscholen achterin het poligebouw.

Spil
De screening werd gaandeweg uitgebreider. Bijvoorbeeld doordat operaties in aantal toenamen en steeds complexer werden, maar ook vergrijzing, obesitas en de controle van routinemedicatie zoals antistolling hadden invloed op de screening. Anesthesiologen brengen tijdens de preoperatieve screening bij iedere patient alle bijbehorende ziektes en de conditie van de organen in kaart. Op basis daarvan maken ze een perioperatief risicoprofiel. De anesthesioloog geeft uitleg aan de patient en overlegt met de hoofdbehandelaar en andere behandelende specialisten. Daardoor is de
anesthesioloog steeds meer de spil binnen het multidisciplinaire preoperatieve traject.

Centrale plek
Het aantal patienten dat de POS bezoekt, is de laatste jaren toegenomen tot 10.000 patienten per jaar. Om deze toestroom te kunnen behappen, zijn in VUmc ook meer anesthesiologen aan het werk. De oude POS groeide uit zijn jas. “Op onze nieuwe polikliniek hebben we meer ruimte en kunnen we ook
tijdens drukke uren onze patienten beter te woord staan. Omdat we nu centraal bij de ingang zitten, hoeven patienten niet meer te zoeken en hoeven medewerkers van andere poli’s niet meer met hen mee te lopen om onze balie te wijzen. Dat werkte inefficient. De centrale plek nu strookt met de rol die we tegenwoordig hebben in de aanloop naar de operatie.”

Naast pijnpolikliniek
Bijkomend voordeel van de verhuizing is dat de POS nu naast de pijnpolikliniek ligt. Deze twee ‘leden van een familie’ liggen nu dus natuurlijkerwijs naast elkaar. Niet alleen kunnen anesthesiologen gemakkelijker even bij elkaar binnenlopen voor overleg, ook zijn de administratieve medewerkers nu op beide poliklinieken inzetbaar. Stoecklein: “Onze administratieve medewerkers hebben vanwege deze taakverbreding stormachtige tijden achter de rug, maar het gaat goed. Bij afwezigheid door ziekte of vakantie zijn we nu minder kwetsbaar.”

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen