Fietstocht voor onderzoek NKI-AVL naar uitgezaaide borstkanker

Array

Op zaterdag 14 juli start Olympink 2012, een groep van 39 dames en 1 heer, met een fietstocht vanaf Groningen naar Londen. In tien dagen tijd fietsen zij geld bijeen voor onderzoek dat plaatsvindt in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) naar uitgezaaide borstkanker.

Over het algemeen wordt aangenomen dat borstkanker niet meer te genezen is wanneer het naar andere delen van het lichaam is uitgezaaid. Voor patienten waarvan borstkanker is uitgezaaid bestaat de behandeling dan vaak uit hormoontherapie of milde chemotherapie. De behandeling gaat dan niet meer uit van genezing maar is erop gericht om de duur en de kwaliteit van leven te verbeteren. Er zijn echter nieuwe aanwijzingen dat patienten met een specifiek type borstkanker ondanks één tot drie uitzaaiingen met een intensieve behandeling langdurig vrij van ziekte kunnen zijn en in sommige gevallen mogelijk kunnen genezen. Deze intensieve behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende soorten chemotherapie die in een hoge dosis worden toegediend. Voor deze chemotherapie is het nodig dat de patiente ook een stamceltherapie ondergaan. Tenslotte volgt een operatie of bestraling om de uitzaaiingen verder te bestrijden. De behandeling is bedoeld voor vrouwen met borstkanker met 1-3 uitzaaiingen in organen buiten de borst. Daarnaast moet de tumor een bepaalde genetische afwijking hebben. Om deze afwijking vast te kunnen stellen is door het NKI-AVL een speciale test ontwikkeld die de desbetreffende afwijking kan aantonen.

Om te kunnen bewijzen dat deze behandeling effectief is en het gewenste resultaat geeft, gaat het NKI-AVL een studie opzetten die deze aanwijzingen zal moeten bevestigen. Dit kan een zeer belangrijke verbetering betekenen in de prognose van een deel van patienten met borstkanker.

De naam Olympink slaat op de eindbestemming van de fietstocht: de Olympische Spelen die dit jaar in Londen plaatsvinden.

De fietsers zullen in de ochtend van dinsdag 17 juli een tussenstop maken bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis waar internist-oncoloog Gabe Sonke hen kort zal toespreken.

Meer informatie over Olympink is te vinden op www.olympink.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen