KWF-subsidie voor onderzoek zeldzaam syndroom

Array

Het ICF-syndroom is een erfelijke ziekte die gepaard gaat met afwijkingen in het gelaat, een verlaagde weerstand en een verhoogde kans op kanker. Prof. Silvère van der Maarel (Humane Genetica) en dr. Haico van Attikum (Toxicogenetica) krijgen een KWF-subsidie van 540.000 euro om uit te zoeken hoe die verhoogde kans op kanker precies ontstaat.

Een sterk verlaagde weerstand kan het risico op kanker al verhogen, maar de onderzoekers hebben aanwijzingen dat er bij deze ziekte meer aan de hand is. Bij ICF-patienten treden er namelijk veranderingen op in bepaalde DNA-modificaties (methylgroepen) en worden er chromosomale afwijkingen waargenomen, die een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van tumoren. “Dit onderzoek kan fundamentele kennis opleveren over het ontstaan van kanker”, aldus Van der Maarel.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen