Geen nieuwe wonderpil tegen hiv

In de V.S. gaf de Food and Drug Administration toestemming om Truvada als preventief middel tegen infectie met hiv voor te schrijven, weliswaar in combinatie met condoomgebruik. Truvada wordt al enkele jaren gebruikt als aidsremmende medicatie. De Amerikaanse maatregel laat nu ook toe dat het wordt voorgeschreven aan mensen die niet geïnfecteerd zijn met hiv. Het toedienen van medicatie als vorm van preventie wordt PrEP genoemd, wat staat voor Pre Exposure Profylaxis. In dit geval verminderde het risico op een infectie, volgens recente studies met 42 tot 75 %.

Sensoa verwelkomt elk nieuw element dat een bijdrage kan leveren aan de preventie van hiv. Toch rijzen er vragen en zijn er bedenkingen bij het gebruik van geneesmiddelen door gezonde personen als preventie tegen hiv:

* Therapietrouw, het dagelijks innemen van de medicatie op een vast tijdstip, is voor veel mensen met hiv een hele opgave. Gaat iemand die niet ‘ziek’ is die dagelijkse discipline kunnen opbrengen? Of zal het verwateren tot een pilletje voor de seks?
* Het hiv-virus staat bekend als een snel muterend virus dat makkelijk resistent wordt tegen bepaalde medicatie. De medicijnen slaan dan niet langer aan. Zal iemand die Truvada onzorgvuldig neemt en vervolgens geïnfecteerd raakt, dan niet bijdragen tot de ontwikkeling van resistentie tegenover dit medicijn?

* Aidsremmende medicatie is duur. Gaat men PrEP als preventieve medicatie terugbetalen? Of wordt het enkel iets voor wie welgesteld genoeg is om de kost volledig te kunnen dragen?
* Aidsremmende medicatie heeft vaak nevenwerkingen op lange termijn. Wat en hoe zwaar zullen deze van Truvada zijn?
* Mensen met hiv die medicatie nemen worden nauwkeurig medisch opgevolgd. Hoe zal dit dan gebeuren bij personen die PrEP innemen?
* Voor wie is PrEP bedoeld? Is het gebruik ervan beperkt tot risicogroepen of tot personen met een bepaalde medische voorgeschiedenis?

* In welke ‘risicosituaties’ is het gebruik van PrEP ‘gerechtvaardigd’ of aangewezen? Welke criteria zullen gehanteerd worden?

* Zal het gebruik van PrEP geen vals gevoel van veiligheid creeren waarbij het condoom achterwege wordt gelaten omdat vertrouwd wordt op medicatie?

Sensoa hoopt alvast op AIDS 2012, de Wereldaidsconferentie die zondag 22 juli van start gaat in Washington, praktijkgevallen te vinden en op enkele van deze vragen misschien al een antwoord te krijgen.

bron: Sensoa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen