Rode Kruis-Vlaanderen helpt Syrische bevolking

Rode Kruis-Vlaanderen doet een oproep voor hulp aan de Syrische bevolking. Het conflict sleept er 16 maanden aan en heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Naar schatting hebben momenteel anderhalf miljoen Syriers hulp nodig. Wie de Syrische bevolking wil steunen, kan geld storten op 53-53 (*) met vermelding ‘Help Syrie’

Rode Kruis-Vlaanderen reageert hiermee op de noodoproep van het Internationale Rode Kruis. Er is dringend 22 miljoen euro nodig om de bevolking in Syrie verder te kunnen helpen. Met dat geld kan de Syrische Rode Halve Maan 200.000 mensen gedurende 12 maanden noodhulp en dringende medische hulp aanbieden. Het geld staat het Internationale Rode Kruis ook toe de Syrische afdeling structureel te ondersteunen zodat die op termijn 1,5 miljoen mensen in Syrie kan helpen.

Het conflict in Syrie is één van de conflicten die sinds de Arabische Lente in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ontstonden. De toestand in Syrie sleept intussen 16 maanden aan en heeft talrijke slachtoffers geeist. Doordat internationale media en internationale hulporganisaties geen vrije toegang krijgen tot het land is het onduidelijk hoeveel slachtoffers er inmiddels gevallen zijn, maar het gaat om vele duizenden doden en gewonden.

De Syrische Rode Halve Maan is de enige hulporganisatie die in het hele land aanwezig is met ziekenwagens, noodhulp en medische hulp, en de organisatie is veelal de lokale partner van internationale hulporganisaties, zoals de VN. De organisatie heeft bij dit geweld zelf al zijn secretaris-generaal en vier vrijwilligers verloren. De vrijwilligers werden gedood tijdens het uitvoeren van hun werk, waarbij het embleem van het Rode Kruis/Rode Halve Maan steeds duidelijk zichtbaar was.

Naar schatting hebben momenteel anderhalf miljoen Syriers hulp nodig. Het geweld grijpt overal om zich heen, ook in streken waar het tot nu toe relatief rustig was. Veel burgers zijn op de vlucht geslagen, meestal naar landelijke gebieden waar ze geen toegang hebben tot steun. Ze hebben geen inkomsten meer en de meeste communicatiekanalen zijn afgesloten. De bevolking heeft het daardoor moeilijk om nog verder in zijn dagelijks bestaan te voorzien.

Alhoewel de Syrische Rode Halve Maan non stop werkt sinds het uitbreken van het conflict en intussen al meer dan 10.000 extra vrijwilligers heeft gerekruteerd en opgeleid, overstijgt de vraag naar hulp de menselijke en financiele capaciteiten van de organisatie. Het Internationale Rode Kruis zal daarom zijn Syrische zusterorganisatie ook structureel ondersteunen, zodat op termijn hulp geboden kan worden aan 1,5 miljoen burgers.

Er is geld nodig om nu onmiddellijk 200.000 mensen bij te staan met noodhulp en medische hulp. De mensen hebben voedselhulp nodig, noodhulpgoederen, zoals hygienepakketten en huishoudelijk materiaal, noodopvang op veilige locaties en watervoorziening. De Syrische Rode Halve Maan heeft volledig uitgeruste ziekenwagens nodig om bijkomende mobiele medische teams te kunnen oprichten of ter vervanging van vernielde ziekenwagens van de bestaande teams.

Wie de Syrische bevolking wil steunen kan geld storten op (*) 000-0000053-53 (IBAN BE53 0000 0000 5353 â BIC: BPOTBEB1), met vermelding ‘Help Syrie’

bron: Rode Kruis Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen