ZonMw-subsidie voor uniforme screening spraaktaalachterstand
ArrayZonMw heeft de subsidieaanvraag uniforme screening spraak- en taalachterstanden in Nederland gehonoreerd. ZonMw is de landelijke organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert. Het project uniforme screening spraak- en taalachterstanden voorziet in de behoefte van de Jeugdgezondheidszorg om een uniform screeningsinstrument te ontwikkelen voor de opsporing van spraak- en taalachterstanden van kinderen van 1 tot en met 4 jaar.
Het project zal uitgevoerd worden door de Hanzehogeschool, GGD Zeeland en GGD Amsterdam, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Epidemiologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het project heeft een looptijd van vier jaar.
Achtergrond
Spraak- en taalontwikkelingsstoornissen zijn de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen. 5-15% van de jonge kinderen heeft problemen met de spraak- en taalontwikkeling. Die achterstand heeft effecten op gedrag, kwaliteit van leven, de verdere taalontwikkeling en op de leerprestaties.
De spraaktaalontwikkeling van kinderen wordt al jaren door JGZ-professionals op het consultatiebureau gevolgd met behulp van het Van Wiechenontwikkelingsonderzoek. Het laatste decennium zijn er verschillende instrumenten ontwikkeld om spraak- en taalachterstanden bij jonge kinderen op te sporen en te volgen: SNEL, VTO, Lexilijsten en NCD-I’s. Geen van de instrumenten is echter landelijk geimplementeerd, omdat spraak- en taalproblemen er niet adequaat mee opgespoord kunnen worden.
Doel
Het doel van het project is het ontwikkelen van een gestandaardiseerd en gevalideerde spraak- en taalscreening voor Jeugdgezondheidszorg dat onderdeel is van het Van Wiechenonderzoek. Tevens moet er een uniform en wetenschappelijk onderbouwd vervolgbeleid komen via de JGZ-professionals (jeugdarts, jeugdverpleegkundige en preventief logopedist) of via het Audiologisch centrum, danwel een combinatie van beide.
Bron:Â Nederlandse Vereniging van Logopedie