Patientenoverdracht aan bed

Array

‘Samen kiezen voor beter’ is sinds december 2011 de nieuwe slogan van VUmc. Dat benadrukt dat VUmc staat voor topkwaliteit, maar dat we daarnaast samen met de patient zoeken naar de best passende behandeling en zorg. Dat gebeurt door de patient invloed en keuze te geven. In het eerste deel van  deze serie stelt Hilda Ket dat de overdracht beter aan het bed kan plaatsvinden.

Door de automatisering, jagen we verpleegkundigen weg bij het bed, vindt Hilda Ket, verpleegkundig hoofd cardiologie/cardiochirurgie. “Ik zeg niet dat we terug moeten naar de tijd dat we handmatig de overdracht in het dossier schreven, maar het voordeel daarvan was dat je het op zaal deed en  bijzonderheden bij de patient kon navragen. Verpleegkundigen schrijven hun overdracht nu achter de pc en dragen daar ook aan elkaar over. Ze hebben daardoor steeds minder contact met de patient en dat terwijl de overdracht over de patient gaat, het is geen geheim!

Ik vind dat je dat met de patient hoort te bespreken en die ook invloed moet geven: wat is er vandaag gebeurd, hoe heeft u dat ervaren, hoe voelt u zich nu? De patient kan bij een overdracht aan bed meteen reageren. Bovendien biedt het een mooie gelegenheid om de verpleegkundige voor te stellen die de dienst overneemt.

We vullen nu teveel in voor de patient. ‘Samen kiezen voor beter’ staat voor mij dan ook voor de patient betrekken bij de handelingen die we verrichten. Stel vragen: bent u op de hoogte? Geef de patient invloed. Niet alles is te realiseren, maar vraag ernaar, overleg erover en probeer er samen uit te komen.”

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen