Virus hepatitis eist meer slachtoffers dan hiv

Array

Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Wereldwijd worden dan acties gevoerd om chronische hepatitis B en C onder de aandacht te brengen. Besmetting met hepatitis B of C virus kan de lever aantasten, met soms een dodelijke afloop. Wereldwijd, maar ook in Nederland, stijgt het aantal mensen dat overlijdt ten gevolge van chronische hepatitis B en C.

In Nederland is het Nationaal Hepatitis Centrum actief op Wereld Hepatitis Dag, onder meer door extra informatie op de website te plaatsen en een digitaal informatief magazine online te verspreiden. Ook is het mogelijk om een vragenlijst op de website (www.hepatitis.nl) in te vullen en daarmee een iPod te winnen. Om 12.00u is er een publieksactie bij NS station Apeldoorn samen met de Nederlandse Leverpatientenvereniging: see no evil, hear no evil, speak no evil. Deze actie wordt wereldwijd in veel landen op deze dag georganiseerd. Hierbij wordt een poging ondernomen om met deze actie in het Guinness Book of Records te komen. Deze publieksactie is vrij toegankelijk; komt u ook?

Dragers van virus merken niets
Hepatitis B en C worden veroorzaakt door een virus. Wereldwijd zijn 480 miljoen mensen besmet met het hepatitis B of C virus. In Nederland zijn dat er naar verwachting 120.000.
Dragers van het virus merken meestal niet dat ze besmet zijn. Doordat symptomen zich niet direct openbaren, wordt de chronische infectie pas opgemerkt als de lever al zwaar beschadigd is. Levercirrose en leverkanker kunnen worden veroorzaakt door deze infectie die dus dodelijk kan zijn. Onderzoeken wijzen uit dat in de afgelopen tien jaar meer mensen zijn overleden door een chronische virale hepatitis- dan door een hiv-infectie.

Bloed-bloed of seksueel contact
Hepatitis B kan worden veroorzaakt door bloed-bloed- of seksueel contact. Bloed-bloed contact bij gebruik van niet goed gesteriliseerde naalden, zoals bij intraveneus drugsgebruik, vormt een risico voor besmetting. Maar je kan ook besmet worden wanneer een tatoeage op een onhygienische wijze is gezet. Als een moeder het virus draagt, kan zij bij de geboorte de baby besmetten. Dit risico is vooral bij hepatitis B erg groot.
Hepatitis C kan je eveneens krijgen door bloed-bloed contact. Voor 1988 werd donorbloed niet gescreend op hepatitis C. Mensen die daarvoor een bloedtransfusie hebben gehad, hebben ook een verhoogd risico op besmetting.

Behandeling van virale hepatitis is zwaar
Bij hepatitis B zijn er medicijnen die het virus kunnen onderdrukken, bij hepatitis C is de behandeling er op gericht om het virus te doen verdwijnen. De behandeling is vaak zwaar en langdurig. Voorkomen is de beste remedie. Het risico op besmetting via seksueel contact wordt minder door het gebruik van condooms. Daarnaast is tijdig vaccineren tegen hepatitis B belangrijk als je behoort tot een van de risicogroepen. Voor hepatitis C bestaat er geen vaccin.

Het Nationaal Hepatitis Centrum
Het Nationaal Hepatitis Centrum is een kenniscentrum op het gebied van virale hepatitis. Met als doel informatie en voorlichting te geven aan allen die betrokken zijn bij het virale hepatitis probleem in Nederland.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen